SE ÎMPLINESC 20 DE ANI DE LA ORGANIZAREA PRIMEI EDIȚII A ZILELOR BISTRIȚEI !

Inapoi la stiri

SE ÎMPLINESC 20 DE ANI DE LA ORGANIZAREA PRIMEI EDIȚII A ZILELOR BISTRIȚEI !

Puțină lume își mai amintește astăzi cum a început o manifestare care își dorea de la bun început "să devină un punct de reper distinct și inconfundabil în tradiția orașului, în viața culturală și spirituală a locuitorilor săi."

Hotărârea privind aprobarea manifestărilor Zilelor Bistriței a fost aprobată de către consiliul local în data de 31.03.1994. Prima ediție a manifestărilor fiind pregătită pe parcursul a 8 luni de zile. Programul manifestărilor s-a desfășurat pe parcursul a patru zile, între 5 și 8 Octombrie.

Multe din evenimentele primei ediții s-au regăsit ulterior în programul curent al edițiilor ulterioare: spectacole, expoziții (artă plastică, filatelică), înmânarea în cadru festiv a primelor titluri de cetățean de onoare al municipiului Bistrița, sesiuni de comunicări științifice, întâlnirea cu prietenii din străinătate a orașului Bistrița. Altele au continuat într-un alt cadru de desfășurare - concertele de fanfară, sau colocviile George Coșbuc. Din păcate, au dispărut cu totul din preocupările edililor - competițiile sportive de masă (tenis de câmp, fotbal, handbal, tenis de masă, șah), radioamatorism și expozițiile florale.

Desigur în 1994 cele mai multe din formațiile în vogă astăzi, nu existau înca iar focurile de artificii erau prohibite. Spectacolele au angrenat formațiile locale de dansuri modern și de societate, corurile, ansamblurile folclorice și soliștii vocali bistrițeni.

Prima ediție a Zilelor Bistriței a constituit un prilej de aducere aminte a reperelor principale ale istoriei orașului, a personalităților bistrițene, a primarilor orașului consemnați în arhive începând cu 1317. Sub egida  Academiei Române, Comisia de Istorie a Orașelor din România, Inspectoratul de Cultură și muzeul Județean au organizat o sesiune de comunicări științifice de prestigiu. A fost realizată cu această ocazie noua stemă a Municipiului Bistrița și s-au bătut medalii pentru aniversarea celor 730 de ani de la data primei atestări documentare a numelui orașului Bistrița într-un document oficial care s-a păstrat până în zilele noastre.

Pentru care doresc să afle mai multe despre începuturile unui eveniment deja tradițional, am creat o oglindă înspre trecut cu speranța că ne va ajuta să vedem mai bine viitorul:

https://www.facebook.com/pages/Zilele-Bistritei-prima-editie/84586012878...

Alexandru Marian Toniuc

Consilier local

Președinte P.E.R. Filiala Bistrița-Năsăud

 

SURSA: RĂSUNETUL