BOBOTEAZA, 6 IANUARIE 2015. TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE BOBOTEAZĂ

Inapoi la stiri

BOBOTEAZA, 6 IANUARIE 2015. TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE BOBOTEAZĂ

 Boboteaza este o sărbătoare creștină care se celebrează anual la 6 ianuarie, înaintea sărbătorii Sfântului Ion. De asemenea, Boboteaza marchează încheierea sărbătorilor de iarnă dedicate Crăciunului, fiind o sărbătoare a purificării naturii, a apelor de forțele răului.

Boboteaza reprezintă, de fapt, sărbătoarea dedicată botezului Domnului în apa Iordanului. Această sărbătoare, a Bobotezei, mai este cunoscută și sub numele de "Epifanie", "Teofanie", "Arătarea Domnului" sau "Descoperirea cuvântului Întrupat". De obicei, în această perioadă în țara noastră este foarte frig, de unde și expresia "gerul Bobotezei".

În ziua de Bobotează, există tradiția conform căruia preoții sfințesc toate apele din care oamenii vor lua, mai apoi, pentru a stropi gospodăriile, casele și animalele, păstrând restul apei în sticle, pentru leac.

În satele și orașele traversate de râuri există obiceiul ca preoții să arunce crucea în apa înghețată, iar tinerii curajoși au datoria de a o scoate la mal. Se spune, conform tradiției și credinței, că cel care va face asta va avea parte numai de bine și va fi ferit de toate bolile.

Se crede, conform spuselor populare că, la Bobotează, când preotul înmoaie crucea în apă, toate spiritele rele ies din ape și rătăcesc pe câmpuri până ce se termină sfințirea apelor. Nimeni nu le vede, în afară de lupi, care se iau după ele și unde le prind, le sfâșie. Din această cauză, există și superstiția conform căreia nu ai voie să lași rufe pe sârmă deoarece, spiritele rele, în fuga lor, se pot ascunde printre ele.

În ziua de Bobotează bătrânii spun că dacă vremea e frumoasă, atunci anul va fi bogat în pâine și pește.

Dacă la Bobotează vremea a fost rece, atunci după ieșirea cu „Iordanul" se va înmuia, iar dacă vremea a fost caldă, atunci se va înăspri.

Toate obiceiurile și tradițiile legate de Bobotează au ca și scop, pe de o parte, alungarea spiritelor rele care circulă libere de la Crăciun, iar pe de altă parte, urmăresc atragerea belșugului în anul ce va urma.