CAPITALA NORDULUI

Inapoi la stiri

CAPITALA NORDULUI

Festivalul internaţional  de folclor “Interfolk în Rusia”  mi-a oferit prilejul de a mă reîntorce în minunatul oraş St. Petersburg. Am ajuns spre miezul nopţii în Petersburg şi în drum spre hotelul cu acelaşi nume, am ocazia să admir Petersburgul noaptea . Este o imagine excelentă care aduce mult cu Parisul. Nu-ţi vine să crezi că te găseşti în Rusia. Avalanşă de lumini, bine calculate, care fac ca oraşul să strălucească în oglinda Nevei. Podurile atât de caracteristice oraşului sunt şi ele invadate de lumină şi multe dintre  ele străjuite de sculpturi  excepţionale. Ajungem la hotel unde primim repede camerele şi suntem invitaţi pentru ziua următoare la deschiderea Festivalului. Hotelul Sankt Petersburg este un complex elegant dotat cu toate  serviciile marilor hoteluri occidentale şi pe deasupra cu o sală de spectacole de peste 1000 de locuri  unde au loc mari manifestări culturale şi inclusiv Festivalul „Interfolk”.

Dimineaţă, după micul dejun suntem anunţaţi că se organizează un tur al oraşului. Ne alăturăm repede grupului din Estonia şi începem periplul prin Petersburg. Chiar în faţa hotelului este locul unde poate fi văzut crucişătorul „Aurora”, cel de pe care s-a declanşat asaltul Palatului de iarnă, în octombrie 1917. Anexă a Muzeului Marinei, Crucişătorul a tras prima salvă de tun dând semnalul de începere a Revoluţiei. În apropiere o căsuţă mică de lemn vorbeşte despre cea mai veche clădire din oraş. Este locul unde întemeietorul oraşului, Petru cel Mare a locuit aşteptând terminarea construcţiei primului său palat. Se spune că după o vizită pe care ţarul Petru cel Mare a făcut-o în Amsterdam şi-a propus construirea unui oraş asemănător. Aşa se explică numeroasele palate şi biserici care se pot vedea şi astăzi. Construcţia a început în 1703 în ceea ce  atunci era o deltă a Nevei şi ţarul dorea un oraş care să fie o fereastră către Europa.

În 1912 oraşul devine capitala Rusiei şi îşi păstrează acest titlu până în 1918. Ca mărime Petersburgul este azi al patrulea oraş al Europei şi al doilea din Rusia, după Moscova cu care s-a aflat şi se află într-o continuă competiţie. Numeroasele muzee, palate, tradiţia culturală, muzicală şi literară clasează Petersburgul însă înaintea rivalei sale – Moscova. Chiar dacă Moscova era căutată în timpul comunismului pentru  procurarea  unor bunuri mai ieftine, Petersburgul a rămas şi este locul căutat pentru nopţile albe, pentru Fortăreaţa Petru şi Pavel, Podul cu lei, Teatrul Marinski, Academia de arte frumoase, Catedrala Sf. Nicolae şi categoric în primul şi primul rând inegalabilul  Ermitaj. Colindul oraşului îţi transmite parcă aceea tipică împletire ce o găseşti doar aici: misticism, fantastic, absurd, tragic poezie sau mai concret Dostoievski, Ceaikovski, Puşchin. Este un oraş superb în care plăcerea de a-l străbate se îmbină cu istoria, muzica şi literatura. Dincolo de graniţele culurale – ştiinţifice răzbate vocea străzii, eleganţa bulevardelor şi o poftă de viaţă molipsitoare. Am profitat câteva zile de această superbă cură numită Petersburg. Festivalul „Interfolk în Rusia” ne-a oferit şi latura excelentă organizatorică pe care o mână de femei,  coordonate de Elena Bizina,  directoarea Festivalului – o demonstrează şi concretizează în mijlocul prietenilor care se înmulţesc an de an şi sosesc aici din colţuri  îndepărtate ale lumii. Este un exemplu de dăruire şi pasiune pentru cultura internaţională care transformă Interfolkul într-un adevărat şi real ambasador al prieteniei şi înţelegerii. Festivalul se pliază perfect pe imaginea oraşului şi cred că Petru cel Mare ar fi mândru să-şi vadă azi urmaşii. Este ceea ce şi-a dorit la înfiinţare marele ţar: un oraş care să nu semene cu celelalte oraşe ale Rusiei, o fereastră deschisă spre lume. Şi iată că locuitorii de azi ai Petersburgului îi păstrează acest mesaj. Oraşul şi Festivalul se împletesc. Trăieşti aici momente de neuitat. Întâlneşti  oameni care te conving că vei revenii. Spectacolul străzii cu deschiderea totală spre nou, fantasticul muzeu în aer liber al neoclasicismului, canalele şi multe altele, toate, fac din Petersburg o excepţională şi extraordinară  capitală a nordului.

Dorel Cosma