ÎNTÂMPINAREA DOMNULUI !

Inapoi la stiri

ÎNTÂMPINAREA DOMNULUI !

Luna februarie începe cu o mare sărbătoare creștină, notată cu cruce roșie în calendar: "Întâmpinarea Domnului", ziua când Iisus a fost dus la templul din Ierusalim.

Sărbătoarea ”Întampinarea Domnului” este praznuită la 40 de zile de la nașterea lui Hristos, pe 2 februarie. Mântuitorul este dus la Templu de Fecioara Maria și dreptul Iosif pentru împlinirea Legii, care prevedea că orice întâi născut de parte bărbătească sa fie afierosit lui Dumnezeu în a 40-a zi de la naștere. În Templu sunt întampinați de dreptul Simeon și prorocița Ana. Potrivit Tradiției, dreptul Simeon a făcut parte din traducătorii Pentateuhului din limba ebraică în greaca. În momentul in care a ajuns la textul "Iată Fecioara va lua în pantece și va naște fiu“, a înlocuit termenul "fecioară” cu "femeie”. Pentru necredința sa, Dumnezeu i-a făgăduit că nu o să moară până nu va vedea pe Mesia născut din Fecioara (Luca 2, 25-26).

Simeon, om al rugăciunii, reprezintă așteptarea împlinirii profețiilor. În momentul în care acesta îl ia în brațe pe Hristos, rostește: "Acum slobozește (eliberează) pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochi mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feței tuturor popoarelor, lumina spre descoperirea neamurilor și slava poporului Tău, Israel“ (Luca 2, 29-32).

Întâmpinarea Domnului - obiceiuri

În credința populară ziua de 2 februarie este cunoascută sub denumirea de ”Ziua Ursului”. Copiii erau unși cu grăsime de urs. Prin această practică se credea că puterea acestui animal era transferată asupra copiilor. Bolnavii de „sperietoare” erau tratați în această zi prin afumare cu păr de urs.

Se credea că, dacă în această zi este soare, ursul iese din bârlog și, văzându-și umbra, se sperie și se retrage, prevestind astfel, prelungirea iernii cu încă 6 săptămâni. Dimpotrivă, dacă în aceasta zi cerul este înnorat, ursul nu-și poate vedea umbra și rămâne afară, prevestind slăbirea frigului și apropierea primăverii.