STAGIUNEA TEATRALĂ BISTRIȚEANĂ, DESCHISĂ CU SUCCES

Inapoi la stiri

STAGIUNEA TEATRALĂ BISTRIȚEANĂ, DESCHISĂ CU SUCCES

Teatrul Municipal Baia Mare a deschis, în 10 martie, stagiunea teatrală bistriţeană din 2015 cu piesa “Accidentul” de William Mastrosimone. Teatrul de Vară a găzduit un spectacol viu, cu un text modern, amuzant dar şi dramatic, care a incitat spectatorii prezenţi într-un număr mare, în special tineri.

Plină de replici cu umor negru “Accidentul” este drama unei văduve, Lorraine, trecute de prima tinereţe, care îşi îneacă remuşcările în alcool, şi îşi revarsă nervii asupra ficei sale şi în special a noului angajat Berk. Spectacolul este încărcat cu un aer greu, sumbru. Cele două persoanje principale sunt pline de remuşcări şi ură faţă de propria persoană, dar îşi găsesc într-un final salvarea prin iubire. Prin iubire şi multă răbdare Loreaine învaţă să se iubescă şi pe sine.

Regizorul Marius Oltean a pus accentul în lucrul lui cu actorii pe Dana Ilie Bărbosul (Lorraine), care joacă rolul unei persoane amuzantă, simpatică, dar pe măsură ce piesa înaintează ne dăm seamă ca nu este decât un suflet chinuit, care se zbate să găsească un motiv să trăiască.

Interacţiunea dintre cei doi actori Dana Ilie Bărbosul (Lorraine) şi Berk (Doru Fârte) este cea care crează tensiunea din spectacol. Ea se comportă foarte rău la început cu el, dar ajunge sa ţină la el şi să se salveze pe ea însăşi prin asta.

Decorul, simplu repezintă un magazin de carne de pui, este dezordonat, plin de pene de pui, cu multe sticle de alcool aruncate peste tot, iar în spate pe fundal, umbra unor pui transaţi pe o funie. El reprezintă dezordinea şi mocirla din sufletul protagonsitei dar şi atmosfera apăsătoare a vinei.

Finalul este unul eliberator pentru Lorraine, care deşi afla un adevăr tragic despre moartea soţului ei, ea se descotoroseşte de vina ce o avea în suflet şi îl iartă pe adevaratul vinovat (Berk). Ea îşi redenumeşte magazinul după numele ei şi îşi câştigă indepenţa si linişte faţă de fantomele din trecutui ei.

Gabriel Mihăese