ZILELE OPEREI ”CONSTANTIN PAVEL”, EDIȚIA A VI-A, 20-21 MAI 2015 - ZIUA CANȚONETELOR –

Inapoi la stiri

ZILELE OPEREI ”CONSTANTIN PAVEL”, EDIȚIA A VI-A, 20-21 MAI 2015 - ZIUA CANȚONETELOR –

Zilele castanilor înfloriți și a salcâmilor înfloriți, zile romantice și senine de mai –Zilele Operei ”Constantin Pavel” – ediția a VI-a, 20 -21 mai 2015 – de Sărbatoarea Ispasului, a Înălțării Domnului.

Organizate imperial și european impecabil, elegant și discret – în spiritul culturii urbane a mileniului 3 civilizație umană - de Primăria Municipiului Bistrița și de Centrul Cultural Municipal ”George Coșbuc”- Bistrița – Zilele Operei ”Constantin Pavel ”- au debutat miercuri 20 mai 2015 – pe scena vizibilă și cu bună rezonanță a Biserici Evanghelive din Bistrița – cu Ziua Canțonetelor – în întrepretarea soliștilor și a balerinilor – de la Teatrul de Operă și Balet ”Oleg Danoski” din Constanța.

În preambulul acestui mega-eveniment muzical al anului a cuvântat despre importanța acestei manifestări muzicale, cei trei cavaleri, artizani ai muzicii de operă și simfonice de calitate – primarul european al Bistriței ing. Ovidiu Teodor Crețu, prof. Univ. Dr. Mircea Gelu Buta, inițiatorul în urmă cu șase ani a acestor acțiuni culturale, directorul Spitalului de Urgență Bistrița și prof.dr. Dorel Cosma, directorul Centrului Cultural Municipal”GeorgeCoșbuc” ultimi doi posibili candidați pentru titlul de cetățeni de Onoare al Municipiului Bistrița 2015!

Un public meloman bistrițean, patricieni ai Bistriței, aproape 500 de persoane au asistat la suntele muzicii canțonetelor în majoritate din zona muzicală italiană, unul dintre cele maimuzicale neamuri de pe Terra, frați ai noștri de latinitate, într-o atmosferă de speranță, emoție pozitivă, optimism, romantism divin, artistic și celest spiritual.

Profesioniștii artiști ai teatrului de operă și balet din Constanța - oare când va avea și Bistrița – un teatru, o operă și Filarmonică – instituții ale culturii urbane deocamdată îl avem pe Constantin Pavel dar și pe Anita Hartig, Ștefan Pop ori Florin Ormenișan în frunte cu directoarea lor artistică și de suflet – Daniela Vlădescu strălucind prin canțonete interpretate sensibil - au realizat un spectacol romantic – de muzică, balet, sunet și lumini de înaltă calitate artistică și culturală, un dar muzical oferit locuitorilor Bistriței – de sărbătoarea Înălțării Domnului !

În aplauzele repetate și prelungite, generoase au încântat asistența numeroasă artiștii: Daniela Vlădescu, Doru Iftene, Lucia Mihalache, Raluca Daraban, Silvia Simionescu, Bogdan Ocheşel, Răzvan Săraru, Gabriela Dobre, Smaranda Drăghici, Stela Sârbu.

Sub cereștile și sacrele bolți ale Cerului și ale Bisericii Evanghelice din Bistrița, timp de două ore au răsunat pe lângă ceasul electronic și clopotele celui mai înalt turn – 75 de metri – din Transilvania – celelalte canțonete ce ne-au apropiat parcă misterios și majestos de spațiile celeste, divine și din imperiul  bogat, generos și divers.

O seară magică în care pe lângă porțile deschise ale Bisericii Evanghelice din Bistrița parcă imaginarul și realul s-au deschis de către sunetele divine ale Muzicii și Porțile Albastre ale Cerului pentru Sărbătoarea Elenă ale sufletelorOmenești și ale Înălțării Domnului ! Viva la Musica”

Alexandru Cristian Miloș