PROF.DR. DOREL COSMA: LA OKTOBERFEST, SUNTEM ÎN DISCUȚII PENTRU ADUCEREA, LA BISTRIȚA, PENTRU PRIMA DATĂ, A UNUI CINEMATOGRAF MOBIL 7D

Inapoi la stiri

PROF.DR. DOREL COSMA: LA OKTOBERFEST, SUNTEM  ÎN DISCUȚII PENTRU ADUCEREA, LA BISTRIȚA, PENTRU PRIMA DATĂ, A UNUI CINEMATOGRAF MOBIL 7D

Rep.: - Suntem pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru Bistriţa Oktober Fest. Ce noutăţi ne aduce această ediţie?

          Dorel Cosma: - În primul rând, anul acesta vom avea trei evenimente în acelaşi timp, atât la Bistriţa, cât şi în Viişoara... Oktoberfest, Festivalul Fanfarelor şi Toamna Bistriţeană.  Am inclus Festivalul Fanfarelor „Mihail Warga” în cadrul Oktoberfest pentru că muzica de fanfară este cea care predomină la sărbătorile săseşti, iar festivalul nostru era la o săptămână după cel dedicat berii. În program vor fi prezente fanfare din Ungaria, Câmpia Turzii, Târgu Secuiesc, Reghin, Bistriţa. În Heidenfeld, sâmbătă dimineaţa va fi deschis târgul „Toamna Bistriţeană” cu exponate specifice acestei perioade de la producătorii bistriţeni la care muzica bună va fi adusă de ansamblurile folclorice „Cununa de pe Someş” şi „Balada”.

          Rep.: - Vor fi mai multe scene pentru Oktoberfest?

          D.C.: - Dacă timpul va ţine cu noi, mare parte a acţiunilor se vor derula pe scena mare de pe Pietonalul bistriţean, dar şi la Casa cu Lei, unde vor avea loc expoziţii tematice, Bistriţa Oktoberfest şi „Ieri şi azi” care conţin o serie de cărţi poştale, imagini şi obiecte ce au aparţinut saşilor, care vorbesc despre acest obicei de la început de toamnă din municipiul nostru, când saşii se adunau pe terasa Casei de Cultură. Este o tradiţie pe care am reluat-o anul trecut şi pe care dorim să o permanentizăm. Printre imaginile care vor fi admirate de bistriţeni este şi cea în care vedem cum un car cu boi aduce clopotele Bisericii Evanghelice sau cum împăratul Carol I al Austriei este primit, în 1917, la Bistriţa. 

          Trebuie să subliniem faptul că suntem în discuţii pentru aducerea, la Bistriţa, pentru prima dată, a unui cinematograf mobil 7D, publicul având posibilitatea să vadă în spaţiul de lângă Biserica Evanghelică pentru prima dată această tehnologie de ultimă generaţie.

          Pentru că este o sărbătoare a voii bune, şi muzica trebuie să fie de calitate, în aceste zile vor fi prezenţi la Bistriţa Hara, Ruby, Maxim, Roxana Nemeş, Ovidiu Ţurca Band, Anca Pârlea Band, dar şi Bianca Ionescu şi Viorel Rus.

          Teatrul de Păpuşi „Alexandru Misiuga” şi trupa D’Fantesy vor întreţine atmosfera pe parcursul acestor zile.

          Rep.: - Pentru că trebuie să curgă râuri de bere, de unde vine berea?

          D.C.: - La fel ca şi anul trecut, am luat legătura cu o firmă din Târgu Mureş care va veni şi cu bere, dar şi cu cârnaţi, langoş şi alte produse specifice evenimentului. De asemenea, nu vor lipsi concursurile de cărat butoaie, de băut bere cu paiul, de mâncat cârnaţi. După o paradă cu torţe şi majorete, sâmbătă va fi dat şi primul cep la bere de către primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Teodor Creţu şi de către alţi invitaţi.

          Pentru prima dată la Bistriţa va fi prezentă şi Orchestra de suflători Valahia din Giurgiu, pentru iubitorii de muzică clasică.

          Rep.: - Vă urăm succes şi petrecerea să pună stăpânire în acest weekend peste Cetatea Bistriţei.

          D.C.: - Sperăm că vom avea vreme bună, însă şi dacă va ploua suntem pregătiţi pentru a-i aştepta pe oaspeţi, şi mai ales pe bistriţeni, să vină în număr cât mai mare la Oktoberfest pentru a duce împreună mai departe tradiţiile saşilor.

Menuț Maximinian