15 AUGUST - SĂRBĂTOAREA ADORMIRII MAICII DOMNULUI !

Inapoi la stiri

15 AUGUST - SĂRBĂTOAREA ADORMIRII MAICII DOMNULUI !

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, aşa cum mai este cunoscută,  este una dintre cele mai mari sărbători.

În această zi, creştinii ortodocşi, dar şi greco-catolicii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului, zi în care Fecioara Maria s-a mutat din viaţa pământească la cer. Se spune, despre trecerea în lumea de dincolo, că Maica Domnului a fost înştiinţată printr-un înger. Tradiţia arată că, după ce a stat trei zile în mormânt, trupul Maicii Domnului a fost luat de către Hristos în Împărăţoa Cerurilor.

În 15 august, creştinii merg la biserică, la slujbă. În ceea ce priveşte obiceiurile româneşti legate de această sărbătoare, trebuie mentionat că ele diferă de la o zona la alta.

Câteva superstiţii: 


                   - Sfânta Maria Mare este invocată de fete pentru grăbirea căsătoriei, de femei pentru uşurarea naşterii, de păgubiţi pentru prinderea hoţilor, dar şi alte momente de grea încercare prin care trec oamenii;

                      - în ziua de Sfânta Maria Mare, credincioşii ar trebui să nu îşi tundă părul;

                      - nu este bine să mergi înapoi pentru că atragi tristeţea Maicii Domnului;

                 -  nu este bine să se aprindă focul în sobă pentru că este un gest care atrage boala, dar şi ghinionul.Tot la această dată, este celebrata şi Ziua Marinei dat fiind faptul că Maica Domnului este ocrotitoarea marinarilor. La malul mării şi în oraşele dunărene sunt organizate serbări la care românii participă în număr mare, an de an.

La Bistriţa, în fiecare an, pe 15 august este organizat "Festivalul Tradiţţilor Ţigăneşti", un eveniment cultural, cu tradiţie deja,  ce se adresează tuturor persoanelor de etnie romă şi nu numai. 

Doris Gîţa