CULORILE DRAPELULUI ROMÂNESC

Inapoi la stiri

CULORILE DRAPELULUI ROMÂNESC

  Incepind cu anul 175 d.h. stindardul Dac s-a impus ca standard al majoritatii legiunilor romane, ca urmare a faptului ca majoritatea legiunilor  care actionau in imperiul romande apus ereau formate din mercenari daci liberi proveniti din fosta Dacie Romana. Aceasta stare de fapt se  regaseste si in cea de-a doua jumatate a secolului al IV , perioada in care mercenari daci au triumfat in luptele duse de romani in partea devest a Europei Prezenta dacilor in structurile militare romane este consemnata in scrierile istoricului  Ammeiu Marcelius facute cu prilejul vizitei la Roma a imparatului Flavius Iulius Constantinus, fiul imparatului Constantin I, care aprecia vitejia dacilor si disciplina acesora din forturile romane.
    Conform datelor cuprinse in NOTITIA DIGNITARIUM , un document militar, nedatat dar istoriografic incadrat in sec III , aflat in arhiva militara romana aflata in custodia Vaticanului, stindardul de lupta al Dacilor purta culorile rosu,galben, albastru, aranjate orizontal cu galben la mijloc si albastru sus.  De retinut ca acestea ereau acelesi culori de pe stindardurile purtate de primele legiuni geto- dace cantonate in Bretania si Capadochia.
    Dupacaderea Imperiului Roman de Apua, stindardul Dacilor a fost preluat si folosit de armatele byzantine  pina la finele sec X .  Imparatul bizantin Justinian a infiintat in anul 535 doua cetati dunarene , Recidava si Literatta, locuite de luptatori descendenti ai dacilor, care si-au pastrat emblem, capul de lup, dar si stindardul de lupta al stramosilor ,respective cele trei culori.
    In ceeace priveste cele trei culori , alegerea lor de catre daci nu este intimplatoare, avind profunde semnificatii astfel:
        cele trei culori sunt culori fundamentale ale spectrului luminous ne fiind rezultatul unui amestec al altor culori;
        spectrul de lumina , curcubeul cu cele 7 culori incepe cu culoarea rosie cu cea mai are lungime de unda dar cu o frecventa redusa de 700 nanomerti, urmeaza galbenul  ,intrmrdiar  si in final albastru caracterizat printr-o frecventa inalta ,dar cu o mina frecventa.:
         rosul face parte din culorile fierbinti, reprezintain cultura indoeuropeana chakra radacina, iar pentru Daci reprezenta existentialitatea , radacina originii care isi gaseste izvorul in energia telurica a Terei, generind vitalitatea, curajul si mai ales increderea in sine;
         galbenul reprezinta  incununeaza puterea zeilor ,puriterea  luminii solare , puritatea aurului iar in spectrul uman  reprezinta intelepciunea, claritatea si stima de sine
        albastrul   face parte din culorile reci , reprezinta energia ancestrala a spatiului nemarginit , intruchipeaza cunoasterea, sanatatea si nu mai putin capacitatea de decizie.
    Normalitatea energetica a acestor trei culori este pozitionarea pe orizontala asa cum este si desfasurarea curcubeului
   Din anul 535 si pina in anul 1185 nu au putut fi identificate izvoare istorice sau artefracte arheokogice din care sa rezulte elemente legate de cele trei color, aceasta ne insemnind nici pe departe ca acestea au fost date uitarii sau ca nu au mai reprezentat elemente de continuitate in viata oamenilo acestor meleaguri.  
In anul 1185 frati valahi  Petru,Asan si Calaian au condus o armata contra bizantinilor(mentiune din istoria bizantului, ai caror soldati aveau pe sulite flamuri cu reproducerea dragonului - lup al dacilor plus cele trei culori. De precizat ca pe unele sulite se afla capul de lup ,plasat aproape de virful acestora si care in sarja cavaleriei producea sunete, ce reproduceau urletul lupilor, cu effect moral asupra dusmanilor.
  In anul 1821 cele trei culori se regasesc in drapelul de lupta al lui Tudor Vladimirescu, fiind asezate pe orizontala.  In anul 1848 ca steag al revolutionarilor cele trei culori sunt pozitionate pe vertical , dupa moda revolutionarilor francezi, forma ramasa si in present ,desi nu are nici o semnificatie enrgetica si ancestrala.
    Precizam ca la marea adunare nationala de la Blaj asa cum documentele vremi consemneaza evenimentul, romani ardeleni au  arborat drapelul tricolor in forma lui initiala ,pe orizontala.
     Stam si astazi sub semnul marelui Zamolxes, chiar daca unii dintre noi nu avem habar de asta.