LANSAREA "ETNOCRITICII" LA CONEXIUNI !

Inapoi la stiri

LANSAREA

Societatea „Conexiuni” a Scriitorilor Bistriţeni funcţionând pe lângă Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc” a găzduit vineri, de la ora 18.00, lansarea volumului „Etnocritica” (Editura „Paralela 45”, 2013) de Călin Crăciun de la revista de cultură târgmureşeană „Vatra”. Întâlnirea l-a avut invitat pe criticul şi istoricul literar Andrei Moldovan şi a fost moderată de Elena M. Cîmpan, preşedintele cenaclului „Conexiuni”, care a rostit şi un cuvânt de bun venit, în care a presupus curtenitoare, inedit: „critica este regina literaturii”, dorind să anime atmosfera, apoi vorbind despre Călin crăciun l-a aşezat în valoroasa tripletă a „criticii tinere alături de Andrei Terian şi Alex. Goldiş”.

Călin Crăciun s-a născut în 1975, la Posmuş, pe Şieu, în Bistriţa-Năsăud. A absolvit Facultatea de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai” (Cluj-Napoca, 2003, profilul Română-Etnologie) şi masteratul „Istoria literaturii şi sistemul criticii literare” (2007) la Universitatea „Petru Maior” (Tg.-Mures), unde a obţinut titlul de doctor in filologie (2011) cu o variantă a cărţii „Etnocritica” reprezintând debutul său editorial ce finalizează o cercetare demarată în timpul facultăţii clujene. Domeniile sale de interes sunt critica şi istoria literară, cariera didactică, fiind profesor de Limba şi literatura română la un liceu targumureşean.

Andrei Moldovan a făcut o prezentare sintetică, sugestivă a lucrării, descriind vectorii: occidental, arhaic şi balcanic, pe care Crăciun îi socoteşte necesari, nu întotdeauna suficienţi, pentru interpretarea unei lucrări literare, beletristice sau nu, extinderea mergând, probabil, şi la alte forme ale culturii. „Etnocritica este utilă în măsura în care există componentele abordabile”, a spus între altele Andrei Moldovan făcând, apoi, trimiteri la literatura franceză şi cea americană, şi chiar la latini şi greci, unde este evidenţiabilă relaţia literatură-spirit naţional, dacă se poate spune, şi cu atât mai mult despre duetul aplicat epocii moderne. Socotit când onorabil când ruşinos, spiritul balcanic al românilor a fost aprobat sau repudiat de gânditori asupra culturii române. De reţinut că, toţi trei vectorii, sau o parte, coexistă în cele mai multe cazuri în construcţia unei opere literare. 
În intervenţia sa, autorul a precizat că a fost preocupat de „mărcile specifice ale unei literaturi”, iar căutările, chiar la Adrian Marino, „nu l-au purtat spre criterii operabile”.
În partea finală a întâlnirii, autorul a acordat autografe şi s-a întreţinut cu scriitorii bistriţeni, cu publicul prezent.

 

Victor Ştir

preluat de pe http://www.mesagerul.ro/2013/08/17/lansarea-etnocriticii-la-conexiuni