ÎN LUME SUNT TREI CUVINTE … “BALADA MERGE ÎNAINTE !”

Inapoi la stiri

ÎN LUME SUNT TREI CUVINTE … “BALADA MERGE ÎNAINTE !”

În decursul anilor 2012 şi 2013 , ansamblul folcloric “Balada” a participat la numeroase festivaluri naționale, cât și internaționale.

În România, au fost remarcați în festivaluri precum: ” Nunta Zamfirei”, Zilele Bistriței, festivalul internațional ”Arcanul” din Rădăuți și multe altele. Încă din luna ianuarie, ansamblul ”Balada” s-a prezentat în Castrovillari – Italia reprezentând țara, la Zilele Culturii Române, dar și la Festivalul Internațional de Folclor din același oraș.

Spre sfârșitul verii, a avut loc turneul european de promovare a culturii tradiționale românești. Pentru început, bistrițenii au fost invitați de către Asociația sașilor transilvăneni din Nűrnberg , în Germania, unde au fost purtate discuții cu privire la evoluția acestora pe plaiurile bistrițene. Trecând granița, Balada a încântat publicul timp de o saptamână la festivalul organizat în orașul Metz din Franța. În cadrul acestui festival, s-a desfășurat Ședința Biroului Executiv al Uniunii Europene de Folclor I.G.F, coordonată de președintele Dorel Cosma. Aceasta întâlnire a consemnat și desfașurarea simpozionului internațional având tema ” Être jeune et folkloriste en 2012”. Pe baza acestei teme, tinerii reprezentanți ai țărilor europene, au susținut un discurs prin care și-au expus punctul lor de vedere. România a fost reprezentată de Bianca Simionca, dansatoare în cadrul ansamblului BALADA, aceasta prezentând un material despre promovarea folclorului din județul Bistrița-Năsăud, material ce urmeaza a fi publicat intr-o revistă de specialitate din Franța.

Balada a susținut spectacole în diferite puncte ale orașului, alături de țările participante. Coregrafia a fost semnată de maestrul Ioan Simionca, iar conducerea muzicală de către profesorul Alexe Savu.

Următorul popas pe care l-a făcut ansamblul, a fost în orașul Susa din Italia. Aceștia au fost așteptați cu nerăbdare, dat fiind faptul că în acel oraș există un număr mare de români cu dor de patrie. Aici au evoluat ansambluri din diferite țări precum: Italia, Rusia și Serbia. În spectacolul de gală organizat, ansamblul ”Balada” a obținut trofeul care purta şi numele festivalului ”Castagna D’Oro”, aceştia fiind apreciați pentru profesionalismul de care dau dovadă mereu în orice colţ al lumii. 

 

Coregraf: Ioan Simionca