”D-FANTASY” ȘI TRUPA DE TEATRU ”A. MISIUGA” APRECIAȚI ÎN BELGRAD-SERBIA

Inapoi la stiri

”D-FANTASY” ȘI TRUPA DE TEATRU ”A. MISIUGA” APRECIAȚI ÎN BELGRAD-SERBIA

Zilele trecute, ansamblul de dansuri moderne și internaționale ”D-FANTASY”, împreună cu trupa de teatru ”A.Misiuga” au reprezentat cu succes Centrul Cultural Municipal ”George Coșbuc”, Bistrița și implicit România, la un festival de ținută dedicat tinerilor în capitala Serbiei, Belgrad.

Invitaţia a venit din partea domnului Vladan Tesanovic – vicepreședintele  Federației Internaționale de Folclor, I.G.F și totodată directorului Centrului Cultural ”Lola” din Belgrad, cu care instituţia noastră condusă de prof. dr. Dorel Cosma are o colaborare foarte bună de câțiva ani.

În Belgrad, ansamblul de dansuri moderne şi internaţionale ”D-Fantasy”, coregraf Doris Gîţa, a participat la o serie de work-shopuri, bazate pe coregrafii contemporane, coordonate de coregraful, Milos Sofrenovic, care a studiat la renumitul Conservator de muzică și dans ”Trinity Laban” din Londra.

Tinerii dansatori ai trupei ”D-Fantasy” alături de trupa de teatru de păpuși ”Alexandru Misiuga” - coordonată de Cornelia Apostol - au  impresionat publicul  printr-un spectacol de înaltă ținută – dansuri moderne, dansuri internaționale și animație a mascotelor - susținut în sala teatrului ”Lola” cu ocazia deschiderii Centrului Cultural din Belgrad, acesta fiind în curs de reabilitare până în septembrie 2015.

În cadrul turneului, bistrițenii prezenți la festival au avut ocazia să viziteze, timp de câteva ore, cel mai mare oraș, totodată și capitala Serbiei. Este situat la confluența dintre râul Sava și fluviul Dunărea — două căi navigabile internaționale —, unde Câmpia Panonică întâlnește Balcanii. Belgrad este cel mai mare oraș de pe teritoriul fostei Iugoslavii, al treilea de pe Dunăre, după Budapesta și Viena și al patrulea din sud-estul Europei, după Istanbul, Atena și București.

Unele dintre cele mai interesante atracții ale vizitei au fost bombardamentele NATO, din timpul războiului din Kosovo din 1999 care au cauzat distrugeri însemnate orașului. Printre clădirile bombardate au fost cele ale câtorva ministere, ale unor spitale și a televiziunii publice — în care 16 tehnicieni au fost uciși, Hotelul Jugoslavija, clădirea Comitetului Central, Turnul Avala TV și ambasada chineză.

 Pentru delegația bistrițeană, acest turneu, a reprezentat o experiență deosebită în cadul căreia s-au legat prietenii frumoase între membrii formațiilor din România și organizatorii sârbi, cu care sperăm noi să ne revedem curând, chiar și la Bistrița.

BIROUL DE PRESĂ I.G.F.:

Doris Gîţa

Pușcaș Adrian