"KOZACIOK" - SUCEAVA

Inapoi la stiri

Pe parcursul anului 2012 Ansamblul ,,Kozaciok” din Bălcăuţi –Suceava a participat la multe activităţi cultural-artistice.Vom încerca să trecem în revistă cele mai importante.

 "La braţul Primăverii..."-Bălcăuţi

De Paşti, sătenii ar fi trebuit să se întâlnească la horă. Din păcate, horile de altădată nu se mai organizează...Trăim alte vremuri...şi totuşi...În a treia zi de Paşti, bălcăuţenii s-au bucurat de un spectacol de muzică şi dans intitulat ,,La braţul Primăverii...” , organizat de Ansamblul ,,Kozaciok”,în colaborare cu Asociaţia Culturală ,,Kozaciok” din Bălcăuţi şi de Primăria Bălcăuţi.   

 

 "Aşa de diferiţi precum suntem - 7 etnii la Marea Neagră”-Vaslui

Duminică 27 mai 2012 municipiul Vaslui a fost gazda Festivalului Internaţional Folcloric Interetnic, desfăşurat în cadrul proiectului ,, Aşa de diferiţi precum suntem-7 etnii la Marea Neagră”, proiet finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013.

.Modeşti, dar foarte talentaţi, tinerii pregătiţi de Petru Şoiman au fost extrem de bine primiţi atât de vasluieni cât şi de partenerii noştri din Ucraina şi Republica Moldova. Sperăm să ne mai întâlnim şi la următoarele evenimente, căci ne dorim ca  acest eveniment să devină o tradiţie şi la fiecare doi ani să organizăm un festival internaţional  de folclor în Vaslui”.

Festivalul ,,Nunta Zamfirei”-Bistriţa-Năsăud

A fost cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor  ,,Nunta Zamfirei”, eveniment cultural organizat de Uniunea Europeană de Folclor (IGF), Centrul Cultural Municipal ,,George Coşbuc” din Bistriţa şi Primăria Bistriţa. ,,Este un ansamblu deosebit. Îi susţin în cadrul asociaţiei la nivel naţional,dar şi european. Îi admir pentru calitatea artistică deosebită, dar şi pentru spiritul de disciplină şi munca în echipă de care dau dovadă. Nu pot trece cu vederea nici costumaţia, care este deosebită. Petru Şoiman este un coregraf cu mult suflet, pasionat de cultura pe care o reprezintă, dar şi de cultura universală. Mă bucur că o astfel de formaţie face parte din asociaţia noastră. Îi voi susţine şi-i voi promova pe plan naţional şi internaţional pentru că merită.”- a spus domnul prof.dr. Dorel Cosma, preşedintele Uniunii Europene şi Extra-europene de Folclor.

Alte manifestări...

    De asemenea,punctăm participarea Ansamblului ,,Kozaciok” și la alte evenimente culturale:

-Comemorarea poetului naţional Taras Ţevcenko-10 martie 2012, Siret

-Festivalul Naţional ,,Hora Bucovinei”-Bucşoaia-Suceava

-Festivalul Păstrăvului-Ciocăneşti-Suceava

-Festivalul Naţional al Minorităţilor-Cârlibaba,Suceava

-Festivalul ,,Din stejar, stejar răsare”-Cajvana,Suceava

-Festivalul Internaţional ,,Arcanul”-Rădăuţi,Suceava

-Festivalul Pfingstfest-Bistriţa

-Festivalul Internaţional ,,De Ispas la Năsăud”-Năsăud

-Festivalul Hribului-Vama,Suceava

-Festivalul ,,Convieţuiri”-Ulma,Suceava

-Târgul de Toamnă-Produs în Bucovina-Suceava

-Târgul Olarilor-Rădăuţi,Suceava

-Festivalul Internaţional ,,Întâlniri bucovinene”-Câmpulung Moldovenesc

 

    A fost un an bogat pentru Ansamblul,,Kozaciok” ... Multe participări la diverse evenimente culturale,implicare directă în organizarea altora, diversificarea repertoriului, preocuparea pentru a fi pe zi ce trece tot mai buni... Totul pentru promovarea tezaurului folcloric al comunităţii din care vin,o comunitate în care tradiţiile ucrainene se împletesc cu cele româneşti.