ȘTIAȚI CĂ SUNT ROMÂNI? NICOLAE TESLEA ȘI ALȚI 5 INVENTATORI A CĂROR ORIGINE ROMÂNEASCĂ ESTE TĂINUITĂ

Inapoi la stiri

ȘTIAȚI CĂ SUNT ROMÂNI? NICOLAE TESLEA ȘI ALȚI 5 INVENTATORI A CĂROR ORIGINE ROMÂNEASCĂ ESTE TĂINUITĂ

Nici nu stiti cit de importanti era sa fim... Dar cind esti roman pierdut in lume, e preferabil sa te dai evreu, ungur ori macar croat... Cititi mica anecdotica (uneori picanta...) a biografiilor unor oameni celebri in Occident, care au cu totii la radacina un rasad romanesc... Nimeni nu-i profet in tara lui... Asa ca toti cei de aici, si multi altii (Brancus, Coanda, Enescu, Tristan Tzara, Barbu Fundoianu (Benjamin Fondane), Panait Istrati si altii) au plecat pe afara, ca sa-si implineasca talentul si chemarea... Luati-l numai pe Brancus: ce-ar fi ajuns, daca raminea in sat la el? Probabil "scuptor" de capete de cai la grinzile caselor oltenesti... Si daca ar fi ramas la Bucuresti, dupa Scoala de arte si meserii? Un artist oarecare, ascuns in umbra modelului artei populare romanesti, din care abia deschiderea europeana l-a ajutat sa iasa, si sa-si gaseasca maniera proprie, unica in lume... Sa ne mindrim cu acesti romani de succes, risipiti prin lume, sau sa ne intristam cu acesti romani, "pierduti" pentru tara? Nu va fi usor sa alegeti... Depinde "dupa facultati"... Sa vina Vadim sa ne spuna... 
În istoria glorioasă a științei românești, nume de geniu ale acestei nații au fost umbrite de către presa internațională care a vrut să fure românilor, neam bătut de soartă, gloria unor mari invenții. De la frații Wright, care au „furat” primul zbor de la Traian Vuia, „istoricii străini”, în fapt agenți ai unor puteri mondiale, au trecut în umbră originile românești ale următorilor oameni de geniu români: Nicolae Teslea
Poate cel mai faimos caz, Nicolae Teslea s-a născut la 10 iulie 1856, Croația, localitatea Smiljan, ca fiu al preotului ortodox Milutin Teslea şi al Gicăi Măndici, o româncă care purta tricolorul în păr zi de zi.
Deși a fost cea mai luminată minte a sec. XXI, inventând curentul wireless și tunul Teslea, Nicolae nu a uitat niciodată că este român și Ortodox. Nu vorbea des despre originile sale, dar a avut mai multe răbufniri în fața presei în timpul „războaielor” purtate cu Thomas Edison (n. Tibor Arpad Edvarson), pe care l-a făcut „bozgor împuțit”.
Liviu Pastor
Născut pe 27 dec. 1822, în Franța, într-o familie de văcari-tăbăcari români săraci, aduși de boierul Montebaron din Hunedoara să restaureze un castel din Jura, Franța; tatăl, Ion Iosif Pastor, și-a modificat numele într-unul franțuzesc ptr. ca fiul lui să poată prinde un loc la Școala Normală Superioară.
Liviu Pastor era chinuit de consumul de lapte, pe care trebuia să îl bea la insistențele tatălui său, „că așa beam în Hunedoara și mă făcui ficior puternic, na!” Liviu a început să fiarbă laptele cu mămăligă și a observat că nu se mai strică și nu îi mai dă dureri de burtă.
Asta a condus la descoperirea procedurii pasteurizării, un procedeu industrial deosebit de important ptr. distribuirea lactatelor pe piață.

Goțlib Daimlăr
Evreu român, născut și crescut în mahalalele bucureștene; în copilărie, Goțlib Daimlăr trebuia să împingă o roată imensă la Moara lui Assan, cu ajutorul unui măgar pe care l-a numit Otto.
A fugit în imperiul Austro-Ungar în 1872, unde a inventat ciclul Otto, pe care, de rușine și ptr. a evita expunerea la public, l-a atribuit unui austriac necunoscut, „Nikolaus Otto”, deși era, denumit după numele măgarului său.
În 1863, a început să lucreze cu un neamț get-beget, Wilhelm Maybach, cu care au făcut un motor f. eficient care, din păcate, a fost brevetat de Karl Benz. Mai târziu, toți au devenit prieteni și au făcut mașinile, azi cunoscute ca Mercedes-Benz, iar pentru oameni  mai bogați, Maybach.

Alexandru Graham Beliu
Născut în 1847, în Edinbrugh, Scoția, tatăl său a fost un lucrător la gaterul din Sinaia, iar mama sa, o scoțiancă care a stat 5 ani în România, a predat engleză Regelui Carol.. Prima invenție a tânărului Alexandru a fost pâinea graham, pe care a făcut-o din pleavă de la moara scoțiană a clanului McSunder. Ptr. a comunica cu alte clanuri pe plaiurile scoțiene, Alexandru Beliu a inventat telefonul, un aparat care, pe vremuri, funcționa cu fire și stătea pe o piesă de mobilier (nu era portabil).
Alin Țuring
Denumit „părintele calculatoarelor”, s-a născut în 23 iunie 1912, în Brăila, fiind ostracizat de comunitatea de brăileni ptr. că era homosexual. A emigrat în Anglia, unde a studiat la Universitatea Politehnică și apoi a fost recrutat de spionajul britanic în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a decoda mașina Enigma, folosită de germani ptr. a transmite mesaje codate.
Deși codurile ptr. Enigma au fost furate de un prieten brailean (posibil fost iubit), care a trădat regimul Antonescu, ca să justifice „spargerea codurilor” și să își protejeze prietenul. Alin Țuring a trebuit să inventeze un calculator.
A fost castrat chimic, fiindcă nici în Anglia nu erau tolerați homosexualii. Mai tarziu, cand el avea 60 de ani, guvernul britanic și-a cerut scuze ptr. castrare, dar nu a recunoscut că era român.
Maria Curista din Slobozia
Cea mai faimoasă femeie de știință din istorie a avut origini umbrite de o profesie rușinoasă. Lucrând într-un bordel din Slobozia, Maria „curista” a devenit preferata unui excentric nobil francez, Pierre Curie, care a dus-o în Polonia unde i-a dat numele de Maria Salomea, Skłodowska (numele din urmă fiind versiunea in poloneză a toponimului „Slobozia”).
Cei doi s-au căsătorit și Maria Skłodowska a luat numele lui Pierre Curie dar, spre sfârșitul căsătoriei, Pierre a început să o otrăvească pe Maria cu substanțe radioactive. Maria și-a acceptat soarta din dragoste ptr. soț, dar, înainte să moară, a studiat efectele și structura otrăvurilor. Pe cel mai potent element radioactiv l-a numit întâi Sloboniu dar, după moarte, Pierre Curie i-a schimbat numele în Polonium, ptr. a mușamaliza originile româncei.
POSTED BY: LĂZĂREANU RĂZVAN JAN. 9, 2016