Inapoi la stiri

Cine şi-ar fi închipuit vre-o dată că poeziile Bistriţei vor putea fi auzite în China, America de Nord, Canada, Israel, Franţa etc, că ansambluri bistriţene de prestigiu naţional vor ajunge să  se bucure de recunoaştere şi apreciere mondială.

Nu extensia teritorială a unui municipiu dă valoarea culturală a acestuia, ci oamenii mari care îl evidenţiază prin densitatea şi calitatea evenimentelor culturale. Dumneavoastră sunteţi un asemenea om, cu care noi şi toată urbea noastră ne mândrim.

 

preot prof. Nicolae Feier 

 

Biserica și Cultura se întâlnesc într-un mod fericit și binecuvântată simbioză, la mijloc de drum. Biserica, prin cult, oferă credincioșilor cultura spirituală necesară dezvoltării valorilor spirituale; Cultura promovează și păstrează ca într-o ladă de zestre, valorile tradiționale, portul, cântecul și obiceiurile strămoșilor, care ne identifică cu statutul de buni români.

Totodată, relația instituțională, se bazează în mod implicit și pe relația peronală a vremelnicilor purtători de grijă a acestor Instituții.

Distinsul om de cultură, prof. univ. dr. Dorel Cosma, cu capacitățile de bun organizator dar și cu sentimentele cele mai curate de bun creștin, autentic, m-a făcut să vibrez pe aceeași lungime de undă, deschis la bunele intenții, la promovarea cântecului religios, care a promovat în premieră ” Festivalul internațional de cântece religioase – mitropolit Bartolomeu Anania”.

La inițiativa Centrului de Cultură, respectiv a domnului director Dorel Cosma am participat la minifestarea ” Târgul de Paști al sașilor bistrițeni” ( denumirea în germană ?!), precum și la ”Festivalul etniilor”, în semn de solidaritate și respect pentru valorile culturale ale tuturor etniilor din țară.

”Maialul maghiar”, a fost din nou un bun prilej de-a ne arăta disponibilitatea unei bune convețuiri între cetățenii români de etnie maghiară din județul Bistrița-Năsăud și bunii creștini români ortodocși.

La toate aceste manifestări ale etniilor prezente la Bistrița, s-a auzit un lung ecou încă multă vreme: ” modelul bistrițean ar trebui implementat în toată țara”, apreciind deschiderea Bisericii Ortodoxe, respectiv a Protopopiatului Ortodox Bistrița față de valorile culturale ale fiecărui neam.

” Nunta Zamfirei” -  ediție în premieră în țară și în afara, a făcut ca în fiecare an să se spună despre Bistrița, că este Centrul ”mondial al cântecului și portului popular”, iar ”socrul mare” al acestui Festival Internațional, prof. Dorel Cosma să fie catalogat cu acte în regulă, Președinte mondial, al cântecului și portului popular.

La această manifestare de amploare ca și la celelalte amintite, prezența Protopopiatului Ortodox Bistrița a fost salutată cu mult entuziasm, aducând binecuvântarea lui Dumnezeu  peste ostenelile organizatorilor.

Ultima manifestare și prezență a Protopopiatului Ortodox Bistrița din anul 2015 a fost cu ocazia Festivalului ” Liviu Rebreanu” organizat de aceeași instituție de culturală, respectiv de Asociația scriitorilor bistrițeni, ”Conexiuni”.

Prezența preotului ortodox la această manifestare culturală, alături de scriitori din S.U.A, Israel, Franța, China, a impresionat colaborarea între cult și cultură, între Centrul municipal de cultură ” George Coșbuc” din Bistrița și Protopopiatul Ortodox Bistrița.

Ne dorim și în anul 2016, o binecuvântată și rodnică colaborare.

 

La mulți ani!

                 20 decembrie 2015                                                                          Protopop,

Pr. Alexandru Vidican

 

 

La sfârşitul anului 2015, aş dori să vă felicit pentru ampla şi frumoasa activitate culturală, atât la nivel local cât şi naţional şi internaţional, totodată şi pentru colaborarea excepţională în domeniul cultural şi religios cu Protopopiatul şi Parohia noastră Romano-Catolică Bistriţa. Această colaborare binecuvântată durează de ani de zile şi se manifestă în organizarea Ostermarkt, Pfingstfest, Maialul unguresc, Reuniunea corală de muzică religioasă Bartolomeo Ananaia, Oktoberfest, Nunta Zamfirei, etc.

Vă doresc multă sănătate, putere de muncă şi success şi pentru viitor de la Pruncul Isus din Betlehem, Fiul lui Dumnezeu şi Mântuitorul nostru şi totodată vă doresc şi un An Nou fericit 2016.

Bistrita 16 decembrie 2015 Cu deosebita stimă şi gratitudine,

Gered Peter

capelan papal, protopop-paroh

 

Mărturisesc,că întotdeauna mi-au plăcut și îmi plac oamenii de la care am de învățat ceva bun și frumos,ceva util pentru mine dar și pentru societate.Spun lucrul acesta pentru că dacă misiunea preotului și a Bisericii este aceea de al apropia pe om de Dumnezeu prin mijloacele care-i stau la îndemână,există și în lumea ,,laică”oameni care caută să-i apropie pe oameni de Dumnezeu-tot prin mijloacele care le stau la îndemână.Și aici mă refer la Domnul prof.Dorel Cosma director la Centrul Cultural Municipal ,,George Coșbuc”din Bistrița care a organizat o reuniune corală,,Bartolomeu Anania”având deja șase ediții,care este unică în felul ei la nivel național.Unică ,pentru că numele mitropolitului de vrednică pomenire este respectat în întreaga țară.

Cu respect şi aleasă consideraţie ,

pr. Vasile Beni

 

 

Pe data de 26 iulie 2015, domnul director Prof. dr.Dorel Cosma a dăruit Bisericii noastre o statuetă reprezentându-l pe Sf.Padre Pio, obținută chiar de Domnia Sa din San  Giovanni Rotondo (Italia). Domnul directorProf. dr.Cosma a adus statueta la Biserica protopopiala “Buna Vestire” din str. Gării, nr. 13, însoțit de primarul orașului de origine al Sfântului Padre Pio, San  Giovanni Rotondo, domnul Luigi Pompilio, și o delegație formată din reprezentanți ai diferitelor țări participante la Festival. Acest gest a fost deosebit de apreciat de către enoriașii noștri și de către toți slujitorii altarului. 

 Biserica Greco-Catolică din Bistrița apreciază colaborarea noastră cu Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc” Bistrița ca fiind una excelentă și felicităm această instituție pentru contribuția sa la valorificarea tradițiilor, la vizibilitatea urbei noastre pe plan internațional și la ridicarea nivelului cultural al orașului și județului nostru.

 

                                                Preot Ioan-Vasile FRIŞAN

  Protopop al Protopopiatului Greco-Catolic Bistriţa şi

Paroh al Bisericii „Buna Vestire” din mun. Bistriţa