MAI SUNT CÂTEVA ZILE PÂNĂ LA INAUGURAREA PALATULUI CULTURII

Inapoi la stiri

MAI SUNT CÂTEVA ZILE PÂNĂ LA INAUGURAREA PALATULUI CULTURII

În 1 Martie la Bistrița, începând cu ora 18:00, în cadrul inaugurării Palatului Culturii, va avea loc un deosebit concert simfonic. Participă instrumentiștii profesioniști de la Filarmonica și Opera din Iași, dirijați de Alexandru Ilie, mezzo-soprana Asineta Raducan și baritonul bistrițean Adrian Mărcan, soliști ai operei din Brașov.

Asineta Răducan, mezzo-soprană, născută în Brăila, este absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Apropierea Asinetei de muzică s-a produs foarte devreme, la vârsta de 5 ani evoluând pe o scenă de spectacole  în orașul natal, iar pasul către  muzica clasică l-a făcut după terminarea liceului, la Galați, prin colaborarea cu Teatrul Muzical din oraș, după care a plecat la Cluj- Napoca, unde a studiat sub îndrumarea profesorilor Niculina Mirea, Elena Andrie , Ramona Eremia, Rodica Balteş, dar și a marelui tenor Corneliu Murgu.

Ca orice tânăr talentat, Asineta a participat la numeroase concursuri de canto, câștigând diferite premii.

Începând din anul 2000, este angajată a Operei Brașov, dar colaborează permanent cu toate instituțiile muzicale din țară, precum și cu instituții din străinătate, fiind prezentă în turnee și spectacole în Germania, Marea Britanie, Spania, Italia, Franța, Elveția, Austria,Luxembourg, Olanda, Turcia, Norvegia, etc.

Adrian Mărcan, s-a născut în satul Feleac, judeţul Bistriţa – Năsăud.A început studiul muzicii

 la vârsta de 9 ani la Liceul de Muzică din Cluj – Napoca, absolvind în anul 1988 secţia

Între  anii 1995  şi 2013  susţine numeroase turnee  artistice   în Germania, Austria, Olanda, Italia, Spania, Marea Britanie, Norvegia şi Franţa, atât cu Opera Braşov cât şi cu alte instituţii din ţară: Opera Naţională Româna Cluj – Napoca, Opera Naţională Română Iaşi şi   Filarmonica   „Moldova”   Iaşi,   Filarmonica   „Mihail   Jora”   Bacău,Teatrul liric „Elena Theodorini” Craiova, Teatrul muzical „Nae Leonard” Galaţi.              violoncel. În anul 1991 devine student al Academiei de Muzică Gh.Dima dinCluj-Napoca la secţia  Canto ,clasa Prof.Dr.Univ.Gheorghe Roşu, timpîn care este şi angajat al operei şi filarmonicii din Cluj - Napoca în compartimentul Cor.

 Alexandru Ilie a absolvit, în anul 2011, Universitatea Naţională de Muzicǎ din Bucureşti, la clasa Maestrului Petru Andriesei, iar doi ani mai târziu a absolvit secţia de Stilistică Dirijorală în cadrul studiilor de Master ale aceleiaşi universităţi, la clasa Maestrului Horia Andreescu.

De-a lungul anilor, a câştigat diferite premii, dintre care amintim: Premiul al III-lea la Concursul de dirijat din cadrul proiectului POSDRU(2010), Premiul I la Concursul de dirijat orchestră „De la ucenicie la măiestrie în practica dirijorală”-POSDRU(2011), Premiul al II-lea la Concursul Bursa Dorel Paşcu, Premiul pentru Cel mai bine clasat dirijor român la Concursul Internaţional “Jeunesses Musicales” ediţia a V-a(2014).

A lucrat cu diverşi Maeştri: Christian Badea, Enrique Garcia Asensio (2012 şi 2013), Jin Wang, Mark Stringer, David Crescenzi.

Alexandru Ilie a susţinut perioade de practică la Radiodifuziunea Română, Teatrul Naţional Bucureşti şi Opera Naţională Bucureşti. Printre orchestrele cu care colaborează se numără: Orchestra Operei Române Craiova, Filarmonica Oltenia – Craiova, Filarmonica Piteşti, Filarmonica Ploieşti, Camerata Regală, Orchestra Operei Braşov, Orchestra de Tineret din Iaşi, Filarmonica “Transilvania” – Cluj, Filarmonica Banatului – Timişoara, Filarmonica “Ion Dumitrescu” – Rm. Vâlcea.

 Orchestra „ArtIs” reprezintă continuarea muncii regretatului profesor Michael Beck. Evoluţia acestei orchestre a pornit de la un ansamblu cameral, ajungând la forma actuală, aceea de orchestră simfonică. Orchestra „ArtIs” este formată atât din muzicieni profesionişti ai celor două instituţii de cultură ale Iaşiului – Opera Naţională Română şi Filarmonica de Stat „Moldova”, cât şi din tineri muzicieni, studenţi ai Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi. Acest ansamblu şi-a propus promovarea muzicii culte şi a tinerelor talente, prin susţinerea de concerte la nivel local, cât şi naţional