INAUGURARE FASTUOASĂ A PALATULUI CULTURII

Inapoi la stiri

INAUGURARE FASTUOASĂ A PALATULUI CULTURII

În urma unor ample lucrări de reabilitare, Casa de Cultură din Bistriţa a devenit Palatul Culturii, inaugurarea programată pe durata a trei zile începând marţi, la ora 18.00. Intrarea a fost deschisă la ora 17.00, şi din cei circa 1.000 de bistriţeni care doreau să participe la eveniment au putut intra doar 340, în limita locurilor disponibile, aşa cum s-a anunţat.
Evenimentul a fost deschis de către directorul Centrului Cultural Municipal ,,George Coşbuc”, Dorel Cosma, care a citit o poezie scrisă de domnia sa în cinstea marelui eveniment al urbei, despre care toţi cei prezenţi îşi vor aminti, după cum a spus. În continuare, primarul Bistriţei, Teodor Ovidiu Creţu, a făcut un istoric al imobilului, construit în 1896, după planul arhitectului vienez Peter Paul Brang, devenit sediul Asociaţiei meseriaşilor saşi din Bistriţa, înfiinţată în 1844. În anul 1949, imobilul a primit denumirea de Biblioteca Căminului Cultural ,,George Coşbuc”, unde a funcţionat până în septembrie 1951, când biblioteca a primit un local corespunzător.
Primarul Bistriţei a acordat câte o plachetă aniversară foştilor directori ai Casei de Cultură, Nicolae Gălățean şi Ioan Lazăr, dar şi directorului de acum, Dorel Cosma, şi artistei Elvira Botoș, de asemenea, scriitorului Cornel Udrea, placheta „Biserica Evanghelică – 450 de ani”. Primarul Creţu a adus mulţumiri tuturor celor care au contribuit la aducerea imobilului la a arăta ca o bijuterie.
Un emoţionant cuvânt, în care s-a auzit vocea strămoşilor săi care au ridicat burgul, a rostit președintele ,,Heimatortgemenischaft” (Asociației Sașilor HOG Bistritz-Nosen), dr. Hans Franchy, de asemenea, cuvinte de apreciere au fost rostite de preşedinţii Internaţionalei Grupurilor de Folclor (IGF) din Israel, Franţa şi Italia, cel din urmă informând despre acordarea unui titlu de „Cetăţean de onoare” al localităţii Retondo directorului Cosma, preşedintele IGF.
A urmat interpretarea, pentru prima dată, a Imnului Palatului Culturii, de către mezzosoprana Asineta Răducan şi baritonul Adrian Mărcan, solişti ai Operei din Braşov, acompaniaţi de orchestra Filarmonicii din Iaşi, muzica aparţinând lui Alexandru Savu, iar versurile, lui Cornel Udrea. A urmat un concert simfonic, dirijat în prima parte de Alexandru Ilie, care a cântat melodii de mare popularitate ale vremii noastre, compoziţii ale unor formaţii celebre sau coloane sonore ale unor filme de mare succes.
Primarul Bistriţei i-a invitat pe cei prezenţi, în pauza concertului, să viziteze sălile Palatului şi în foaier să ciocnească, simbolic, un pahar de şampanie. Partea a doua a concertului a fost dirijată de Aurel Bălae, orchestra ieşeană interpretând compoziţii devenite celebre, semnate de W.A. Mozart, Giuseppe Verdi, Johann Strauss, Franz Lehar, Georges Bizet şi alţii. 
Au luat parte la eveniment şi prefectul judeţului, Ovidiu Frenţ, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alexandru Pugna, protopopul ortodox al Bistriţei, Alexandru Vidican, Wilfried Bast - viceprimarul orașului Wiehl, înfrățit cu Bistriţa, şi alţii.

Victor Știr