GALA FOLCLORULUI TRANSILVAN LA PALATUL CULTURII BISTRIȚA !

Inapoi la stiri

GALA FOLCLORULUI TRANSILVAN LA PALATUL CULTURII BISTRIȚA !

Sâmbătă, 7 mai 2016 la Palatul Culturii din Bistrița a avut loc Gala Folclorului Transilvan, concert dedicat sărbătoririi Zilei Europei.

În holul Palatului Culurii a fost vernisată o expoziție dedicată acestei zile cu repere ale Uniunii Europene, date și grafice simple despre Uniunea Europeană – compusă din 28 țări ce cuprinde 500 de milioane de locuitori, de europeni.

Gala Folclorului Transilvan a fost organizată de Palatul Culturii Bistrița și Asociația Națională de Folclor – în speță de dr. prof. Dorel Cosma, președintele Uniunii Mondiale de Folclor I.G.F. La megaspectacolul folcloric au participat ansambluri folclorice și interpreți din întreaga Transilvanie.

Evenimentul cultural a fost deschis și salutat de primarul european al Bistriței – ing. Ovidiu Teodor Crețu și de prof. dr. Dorel Cosma, directorul Palatului Culturii din Bistrița. Să ne amintim că la inaugurarea Palatului Culturii – au fost prezenți la Bistrița – maestrul Dumitru Fărcaș și doamna cântecului popular, Sava Negrean Brudașcu.

Ropote de aplauze prelungite au acompaniat sala de spectacole plină până la refuz – ansamblurile folclorice și interpreții de marcă ai folclorului românesc, timp de trei ore.

Pe scena elegantă și generoasă și pe un ecran filmic – eu evoluat, cu profesionalism și talent reprezentanți ai tradițiilor și obiceiurilor românești din Transilvania: Ansamblurile folclorice ”Cununa de pe Someș”- coregraf Teodor Pușcaș, ”Balada” – coregraf Ioan Simionca, ”Trișcașii” – Leșu Ilvei, coordonator Nicolaie Lupșan, ”Coronița” – Solovăstru, coordonator Florentina Batori, ”Colibița” – Bistrița Bârgăului, coregraf Florin Flămând, acompaniamentul muzical fiind asigurat cu succes – de formațiile muzicale reunite ale celor două ansambluri, îndrumați de cunoscuții dirijori ai celor doua ansambluri – Sorin Joldeș și Ștefan Onighi.

Prezentarea spectacolului folcloric – a fost asigurată cu talent actoricesc și profesionalism de către Doris Gîța, concepția întregului spectacol aparținând prof. dr. Dorel Cosma. Dintre interpreții de marcă ai folclorului românesc, remarcăm aici pe părintele Cristian Pomohaci – ce i-a mulțumit public directorului Dorel Cosma pentru faptul că a fost printre primii ce i-au promovat talentul de cântăreț, apoi Ovidiu Homorodean din Hunedoara, soliștii reprezentativi ai celor două ansambluri ”Cununa de pe Someș” și ”Balada” – Petre Petruse, Mărioara Sigheartău, Elena Rusu, Ionela Lechințan, Paul Ban, Teodora Simionca, Cristina Scurtu, Cornelia Hoha, Larisa Bozbici, Alexandra Turcu, Adina Băieșiu și Mălina Pop.

Au mai evoluat entuziasmant – Ansamblul folcloric ”Colibița” din Bistrița Bârgăului, Grupul ”Coronița” din Solovăstru și Grupul ”Trișcașii” din Leșu Ilvei.

Tradițiile românești au fost aduse în sufletele și inimile spectatorilor – cu cântece și dansuri de pe Valea Someșului, de pe Șieu, Câmpie, Codru și Valea Bârgăului, coloritul costumelor, bogate și diverse – armate – fiind proiectate și pe un ecran scenic, uriaș – integrând astfel atmosfera de horă și de sărbătoare.

Și următoarele ediții ale ”Galei Folclorului Transilvan” – credem noi că vor fi reușite – așa cum a fost aceasta la care am fost și noi spectatori și observatori.

Merită felicitări pentru inițiativă – directorul Palatului Culturii – prof.dr. Dorel Cosma cât și întregul colectiv de slujbași ai Palatului Culturii, totodată și primarul european al Bistriței – ing. Ovidiu Teodor Crețu – pentru toată susținerea și suportul pe care l-a acordat acestei acțiuni extraordinare.

Spectacolul a fost mediatizat prin televiziuni și posturi de radio – ziua de 9 Mai  fiind sărbătorită la Palatul Culturii din Bistrița printr-o expoziție edificatoare și prin această ”Gală a Folclorului Transilvan” – o reușită artistică în arta spectacolului folcloric, ce se înscrie în spiritul european al multiculturalității și afirmării valorilor tradiționale și naționale ale celor 28 de țări – ce compun Uniunea Europeană – adică visul Europei Unite!

Iar Imnul Europei – ”Oda Bucuriei” – a marelui Beethowen, a răsunat biruitoare, ca o Lumină Eternă a Uniunii Oamenilor  de pe Tera într-o Primăvară Cosmică și în Bistrița Europeană, în România Europeană !

 Alexandru Cristian Miloș