"TAKACS MIHALY" - VOIVODENI

Inapoi la stiri

Ansamblul de dansuri populare tradiţionale „Takacs Mihaly” din Voivodeni, jud.Mures a luat fiinţă în anul 2008 şi funcţionează în cadrul Asociatiei Culturale TM Voivodeni.

         La ora actuală sunt două grupe: grupa mare cu opt perechi cuprinzând tineri între 14-18 ani, iar grupa mică are în componentă cinci perechi, având vârsta cuprinsă între 8-12 ani. Au un program de pregătire săptămânal câte patru ore pentru fiecare grupă.

        Din 2007 Ansamblul de dansuri populare tradiţionale „Takacs Mihaly” din Voivodeni s-a înscris în Asociaţia Coregrafilor şi Ansamblurilor Folclorice Mureş şi în anul 2010 este componenta a IGF România.  În anul 2012 programul de reprezentare scenică a început în luna aprilie când a fost invitat de către Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş la  Festivalul judeţean de dansuri, cântece  şi muzică populară maghiară  Tiszta Forrásból „Din izvor curat” în localitatea Călugăreni, judeţul Mureş, unde a participat cu ambele grupe. A urmat „Maialul Bistriţean” în luna mai, pe urmă în luna iunie.la Festivalul Interetnic, organizat tot în localitatea  Bistriţa   In luna iulie au participat la Festivalul Interjudetean "Ceteruica dragă mi-i",organizat de Asociaţia Coregrafilor şi Ansamblurilor Folclorice Mureş la Tg.Mures. În 17-22 august formaţia a participat la un turneu în Ungaria având spectacole  în loalităţile Bosztorpuszta, Szentendre,Visegrád, Esztergom şi Budapesta. A fost un turneu benefic pentru formaţie pentru că  s-au legat prietenii, au cunoscut alte formaţii şi ei au  facut o bună impresie, o bună reclamă culturii populare transilvane. Septebrie a fost luna în care ansamblul a participat la Festivalul Naţional de Folclor “JOCUL DIN BĂTRÂNI”, ediţia a XXX-a, organizat de Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş.

În luna octombrie, formaţia a participat la un alt Festival judeţean de dansuri, cântece  şi muzică populară maghiară  A Faluban muzsikálnak („Răsună nuzica ăn sat”) la Tîrgu-.Mureş organizat tot de aceeaşi instituţie.

Pentru Ansamblul de dansuri populare tradiţionale „Takacs Mihaly” din Voivodeni a  fost un an cu multe reprezentaţii scenice, ce a adus ansamblului  un bun renume.