"APPASSIONATA" - TURNEU ÎN MACEDONIA

Inapoi la stiri

Corul APPASSIONATA al Centrului Cultural Municipal Bistriţa s-a întors recent dintr-un turneu organizat în oraşul Ohrid din Macedonia, unde a luat parte la Festivalul de coruri şi orchestre “St. Kliment Ohridski” – ediţia a doua – 5-12 august.

Alături de formaţii corale şi orchestrale din Rusia, Polonia, Turcia şiţaragazdă, Appassionata a fost înscrisă în două secţiuni organizate de festival, respectiv cea de muzică corală religioasă şi cea de prelucrări folclorice.

Potrivit desfăşurării festivalului, în seara de deschidere, formaţiile participante au evoluat pe o scenă în aer liber amenajată pe esplanada din faţa Centrului Cultural din localitate, pe malul lacului Ohrid, prezentând câte două – trei piese la alegere, corul nostru smulgând aplauze şi ovaţii din partea publicului după piesa folclorică “Sârba pe loc” de Gheorghe Danga.

În continuarea deschiderii festive, formaţiile participante au fost conduse să prezinte scurte spectacole în faţa monumentelor  reprezentative din oraş, corul nostru cântând în faţa statuii Sfântului Naum.

În seara a doua a festivalului, evoluţia formaţiilor a avut loc pe scena Centrului Cultural din Ohrid, fiecare  având posibilitatea susţinerii unei reprezentaţii complexe pe parcursul a maximum 20 de minute. Remarcabile au fost corurile “ARS VIVA” Moscova, “Ioan Paul al II-lea” al Universităţii Catolice dinLublin– Polonia şi “APPASSIONATA” Bistriţa. O notă aparte în festival a fost dată de formaţia “RODNIK” din Yaroslovl –Rusia, un ansamblu vocal-coregrafic cu specific folcloric. De asemenea, Orchestra Universităţii dinIzmir– Turcia a oferit publicului un concert de muzică cultă exclusiv din creaţia turcă.

În ultima zi a festivalului au fost oferite diplome de participare, s-au schimbat cadouri, s-au exprimat opinii referitoare la festival, urmând o seară de dans cu un spectacol de folclor macedonean pentru oaspeţii festivalului care, unanim au promis că se vor reîntoarce la Ohrid. Cu siguranţă dorinţa de reîntoarcere a tuturor, deci şi a noastră, se datorează şi locurilor fascinante din punct de vedere istoric şi geografic ale oraşului Ohrid şi împrejurimilor lui, precum şi splendidului lac Ohrid.    

 

                                                                             Mircea Chira