"SOMEŞUL" - BECLEAN ÎN SERBIA !

Inapoi la stiri

Ansamblul Folcloric ,,Somesul,, al Casei de Cultura Radu Saplacan din Beclean s-a numarat si in acest an , printre grupurile folclorice din judetul Bistrita –Nasaud care au reprezentat Romania intr-un turneu international , la initiative IGF . Tara ce a gazduit ansamblul nostru a fost Serbia , mai exact orasul Obrenovac, situat la numai 25 km de capitala Belgrad . Obrenovacul a fost gazda unui festival international , de cantece si dansuri traditionale intitulat ,,International meeting in Obrenovac,, unde s-au intalnit intr -o adevarata hora a natiunilor tari precum : Polonia, Turcia, Italia, Spania, Argentina, Serbia , Armenia si binenteles Romania .
Ansamblul ,, Somesul ,, a sustinut alaturi de celelalte tari participante , 5 seri de spectacol memorabil , unde a fost extrem de aplaudat de publicul sarb , mare iubitor de folclor autentic , de costume , dansuri si cantece traditionale .Portul popular romanesc a fost pata de culoare in simfonia grupurilor folclorice participante , albul costumelor , presarat cu rosul florilor de pe colinele tarii noastre au stralucit pur si simplu pe scena festivalului din Obrenovac , dar si in paradele straielor populare din Stremska Mitrovica, Belgrad sau Obrenovac , locuri in care am intalnit si multi turisti romani .
Orchestra compusa din: maestrul dirijor, Rudolf Kristof, la acordeon, Viorel Bozesan , Andrei Lari, vioara si Viorel Lacatus la contrabas, au redat atat de frumos dansuri, de pe Valea Somesului, suite din Campia Transilvana, sau zona Codrului , in coregrafia instructorului Ioachim Lari , si au acompaniat solistii : Corina Plesa, Cristian Hociota, Daniel Ratiu in minunatele melodii populare pe care le- au interpretat cu atata drag de tara.
Seara de gala a festivalului a constituit-o , decernarea ,,Oscarurilor in Folclor,, actiune initiata de presedintele Federatiei Internationale de Folclor, Dorel Cosma ce isi propune sa descopere interpreti de cantec autentic din toate tarile Europei . Acest demers cultural a pornit anul acesta de la Colibita si a colindat tot continentul , incheindu -se in Obrenovac .
Alt moment de neuitat pentru membrii ansamblului ,,Somesul,, a fost spectacolul din Stremska Mitrovica unde au evoluat pe o scena situata in mijlocul unui mare amfiteatru roman a caror tribune erau pline de spectatori adulti dar mai ales de copii, care cereau autografe si faceau poze cu dansatorii sau interpretii nostrii . In ultima zi a festivalului fiecare tara participanta a fost supusa unei probe de foc ce a constat in gatirea unor mancaruri traditionale specifice fiecareia . Interpreta Corina Plesa, ajutata de harnicele dansatoare au impaturit nici mai mult nici mai putin de 300 de sarmale extrem de gustoase si apreciate de oaspetii straini .
Si anul acesta Ansamblul ,,Somesul,, a fost la mare inaltime pe marea scena a folclorului mondial, a imbunatatit imaginea tarii noastre , a creat numeroase punti de legatura intre cele doua natiuni si nu numai, ajungand la sufletele celor in fata carora au evoluat atat prin dansurile noastre cat mai ales prin frumusetea si bunatatea sufletului de roman.

Daniel Raţiu