FESTIVALUL TRADIȚIILOR ȚIGĂNEȘTI, EDIȚIA A XVI-A LA BISTRIȚA!

Inapoi la stiri

FESTIVALUL TRADIȚIILOR ȚIGĂNEȘTI, EDIȚIA A XVI-A LA BISTRIȚA!

Primăria Municipiului Bistrița, Centrul Cultural Municipal ”George Coșbuc” în colaborare cu Asociația Social Democrată a Romilor din Ardeal - au organizat la Bistrița, luni, 15 august 2016 - cea de-a XVI-a ediție a Festivalului Tradițiilor Țigănești.

Când creștinii sărbătoreau Ziua de Sfânta Marie - Festivalul a fost deschis - pe scena de pe Pietonalul Liviu Rebreanu din Bistrița - prin cuvintele de salut ale primarului european al Bistriței, ing. Ovidiu Teodor Crețu, ale d-lui Matei Lăcătuș din partea Asociației Romilor din Ardeal, ale administratorului municipiului - d-ul George Avram și ale directorului Centrului Cultural Municipal, prof. dr. Dorel Cosma.

Festivalul a fost deschis printr-un recital și o defilare a Fanfarei ”10 Prăjini” din Iași, apoi spectacolul colorat și alert, cu vioiciune și antreu- specific folclorului țigănesc-asiatic, cu fuste și costume înflorate - cu țigănci frumoase și țigani mândri, pricepuți și la ritmurile alerte ale dansului tradițional - cu sânge și iubire de țigan, unice - cum spuneam spectacolul- prezentat cu profesionalism și talent actoricesc de Doris Gîța - a continuat în fața unui numeros public - ce cânta și dansa și el o dată cu evoluția plină de viață a Ansamblurilor invitate: ”Lo Romengo Ili” din Sâncraiul de Mureș, ”Romafest” - Târgu Mureș. 

Festivalul Tradițiilor Țigănești - ediția a XVI-a a avut punctul culminant în show-ul susținut de cântăreața și actrița Rona Hartner și de cunoscuta formație ”Relu & The Zuralia Orchestra” din București - ce au concertat și pe scenele europene și ce au încântat publicul cu o muzică în stil - Goran Bregovici - un melanj muzical între folclorul românesc, jazz, stilul latino și dance.

Festivalul s-a încheiat cu ”Balul Romilor”- cu intrarea gratuită, la Restaurant Mia 1 - bal organizat și susținut financiar de Primăria Bistrița.

Bistrița este un oraș european, multicultural și multietnic - unde locuitorii ei, trăiesc într-o iubire creștină!

Alexandru Cristian Miloș