CE ESTE MATERIALISMUL?

Inapoi la stiri

CE ESTE MATERIALISMUL?

Dicţionar creştin: Ce este materialismul?
 
Materialismul este o concepţie de viaţă care pune în centru materia şi posedarea de către om a tot mai multe bunuri materiale ajungând până la negarea existenţei spirituale, a vieţii veşnice şi a existenţei lui Dumnezeu. În perioada comunistă materialismul dialectic a fost doctrina opusă creştinismului de către partidul comunist.
DEX: MATERIALÍSMUL este o orientare fundamentală în filosofie, opusă idealismului, potrivit căreia lumea este alcătuită în întregime din materie şi se poate cunoaşte, iar,  evenimentele, actele și stările de lucruri fie sunt subordonate,  fie pot fi reduse complet la obiecte materiale și la conexiunile dintre ele. De aici, s-a ajuns şi la înţelesul larg al cuvântului: interes exagerat manifestat de cineva pentru problemele materiale.
Etimologie: fr. matérialisme, germ. Materialismus

Istoric:
Democrit si Epicur (antichitate) au încercat să descrie procesele naturale și experiența umană prin dispunerea și mișcările atomilor în vid.
Idei ştiinţifice materialiste găsim  începând cu sec. XVII în noua fizică a lui Galilei, Newton, Hobbes, La Mettrie, d'Holbach.
În sec, XIX Marx și Engels vorbesc de Materialism dialectic, adică știința despre raportul dintre materie și conștiință, despre legile cele mai generale ale mișcării și dezvoltării naturii, societății și cunoașterii.
Prof. Florin I. Bojor