JURNAL DE LA PARIS : STRĂZI, POVESTE, POEZIE

Inapoi la stiri

JURNAL DE LA PARIS : STRĂZI, POVESTE, POEZIE

Prima zi a vizitei culturale a delegației române de la Paris, formată din scriitorii Dorel Cosma, Elena M Cimpan, Victoria Fătu Nalațiu și Menuț Maximinian, a cuprins Catedrala Notre Dame, Academia Națională de Muzică, Muzeul Louvre, culminând cu emisiunea de la Radio "ENGHIEN", moderată de poetul Francois Fournet, în care poezia, literatura în general, au fost subiecte de discuție, într-un dialog internațional, cu telefoane în direct, cu lectura din poezia română contemporană, dar și universală, fiind un schimb de idei bogat pentru  condiția omului de litere.
La Catedrala Notre Dame, cei 4 scriitori au asistat la un ceremonial religios, înscris în aniversarea a 850 de ani de existență a renumitului edificiu, ce constituie punct de atracție pentru călători din toată lumea. 
În drum spre Academia Națională de Muzică, ei au admirat vestitele poduri de peste Sena, cum ar fi Podul Napoleon, Podul Vechi ( numai pentru pietoni, unde mii de lacăte stau drept mărturie a iubirii, artă de ultimă tendință în orașul îndrăgostiților), Cheiul bogat în imagini cu buchiniști ( aceștia sunt artiști pasionați de carte veche, tablouri, discuri cu muzică- obiecte care ar interesa pe orice colecționar de artă). 
La Muzeul Louvre, delegația română a vizitat arta renascentistă italiană, vestitul portret al pictorului Leonardo da Vinci- Mona Lisa, unde mii de admiratori așteaptă să cuprindă enigmaticul surâs într-o fotografie personală. 
Pe tot parcursul acestei prime zile, scriitorii bistrițeni români au fost însoțiți de președintele Asociației Rencontres Europeennees Europoesie - poetul Joel Conte.
 
Doris Gîța