LITERATURA ȘI CULTURA BISTRIȚEANĂ LA RADIO PARIS

Inapoi la stiri

LITERATURA ȘI CULTURA BISTRIȚEANĂ LA RADIO PARIS

Emisiunea de la Radio "ENGHIEN" Franța, moderată de poetul Francois Fournet, i-a avut ca invitați ai lunii septembrie, pe poeții bistrițeni Dorel Cosma, Elena M Cimpan, Victoria Fătu Nalațiu și Menuț Maximinian,  însoțiți de Joel Conte.
Tema emisiunii a fost poezia. Întrebările au căutat să afle răspuns pentru ce înseamnă poezia pentru fiecare dintre invitați, cum au ajuns să scrie poezie, rolul Conexiunilor internaționale dintre idei. 
Scriitorii au citit din creația proprie atât în română, cât și în franceză, fiind felicitați, prin telefon, de colegi poeți internaționali. Ei și-au exprimat bucuria de a fi prezenți la radio din Paris, realizatorul Francois Fournet spunând că au făcut o imagine frumoasă culturii românești, pentru că între Paris și Bistrița există destule Conexiuni culturale, având în vedere coincidența de a asista la aniversarea a 850 de ani de existență a Catedralei Notre Dame, după ce la Bistrița s-au marcat 450 de ani de la sfințirea Bisericii Evanghelice, precum și frumusețea arhitecturii medievale din burgul transilvan, apreciată de francezi, plecând de la coperta antologiei Scriitori bistrițeni, tradusă în limba franceză, ce reproduce o imagine cu Ansamblul Sugălete.    
Poezia și imaginea culturii bistrițene urmează a fi promovate și la Turnul Eiffel, unde va urma o discuție și o lectură publică a poeților bistrițeni, împreună cu cei din Asociația Rencontres Europeennees Europoesie.
Am aflat de la Paris că urmează o altă Conexiune internațională propusă de scriitorii bistrițeni, din Turnul  Eiffel în Turnul Bisericii Evanghelice, unde se vor citi poezii ale bistrițenilor în Conexiuni cu Radio Paris. Astfel, simbolul bistrițenilor, cel mai înalt turn din Transilvania, intră în circuitul cultural internațional.
 
Doris Gîța