JURNAL DE LA PARIS: PE CULMILE POEZIEI LA ARCUL DE TRIUMF PARIS

Inapoi la stiri

JURNAL DE LA PARIS: PE CULMILE POEZIEI LA ARCUL DE TRIUMF PARIS

Poate că nicăieri în lume libertatea poeziei nu se face simțită mai bine ca la Paris- orașul înălțimilor, al metaforei și al prieteniilor în timp, dovedite la rândul lor de Brâncuși, Eliade, Cioran, Ionescu. Nu întâmplător aceștia și-au desăvârșit opera în orașul luminii.
În cea de a doua zi a călătoriei cu poezia la Paris a scriitorilor din Bistrița, Dorel Cosma, Elena M. Cimpan, Menuț Maximinian și Victoria Fătu Nalațiu, au fost auzite versuri în limba română și în limba franceză, in aceeași companie a prietenului Joel Conte, de-a lungul bulevardului Champes Eliysee până la Arcul de Triumf, care este un simbol al Parisului și un loc unde focul viu-care poate fi și al artelor, dar și al istoriei, este împrospătat în fiecare zi printr-un ritual militar de seară.
Din turnul Arcului, Parisul se arată ca un fascicol de raze, cu străzi care conduc în puncte importante ce definesc identitatea culturală, cum ar fi Sacre Coeur, noul cartier La Defance, Place de la Concorde și Place Saint Michell. 
La invitația Asociației Rencontre Europeenne Europoesie, delegația română a participat la un dineu oficial la unul dintre cele mai vechi edificii din Paris, din secolulul  XVII, Le Procope, unde se întâlneau și scriau clasicii literaturii franceze, J. J. Rousseau și Voltaire. 
Ziua s-a incheiat cu o croazieră pe Sena, pornind de la Ponte Neuf, admirând fiecare obiectiv de pe valuri, într-o atmosferă specific romantică Paris by night, ascultând muzica de pe maluri, căutând lumina Turnului Eiffel, care însoțește călătorul deschizându-i noi orizonturi.