JURNAL DE LA PARIS: POEZIA BISTRIŢEANĂ LA ÎNĂLŢIMEA TURNULUI EIFFEL

Inapoi la stiri

JURNAL DE LA PARIS: POEZIA BISTRIŢEANĂ LA ÎNĂLŢIMEA TURNULUI EIFFEL

Câţi dintre scriitorii români au avut şansa  de a se înălţa, la propriu, deasupra Parisului ? Lăsând deoparte metafora înălţimii pe care o propune valoarea unei opere, câte dintre cărţile lumii au urcat în zările de necuprins ale monumentului simbol pentru oraşul luminilor ? Şi totuşi poeţii Dorel Cosma, Elena M. Cîmpan, Menuţ Maximinian, Victoria Fătu Nalaţiu şi cărţile lor s-au aflat în cea de-a patra zi a delegaţiei culturale din capitala Franţei, împreună cu Joel Conte, scriitor şi preşedintele Asociaţiei Rencontres Europeennes Europoesie, în tumultul universal de Conexiuni multiculturale, în direct, materializat în lecturi din poezia proprie, ascultate şi apreciate de către iubitorii genului liric. Asa cum am fost informati telefonic, programul zilei a continuat cu participarea la activitatea Promenada poetică 2013, organizată de asociaţia amintită, în amintirea poetului Aimé Césaire, scriitor din Martinica, militant al culturii africane în toată lumea.
A fost prezentă poeta Ozoua Soyinka, cu care s-a stabilit realizarea unor proiecte comune la Casa cu lei Bistriţa. Apoi, periplul a continut cu o vizită la Biserica Română Ortodoxă din Paris, preot Constantin Târziu, în faţa căreia se afla statuia lui Mihai Eminescu.  Poate nu intamplator spiritul lui Eminescu a făcut posibilă o întâlnire de suflet cu membrii comunităţii române din Paris, adunaţi cu ocazia sărbătorii bisericii. Tot aici scriitorii s-au întâlnit şi cu artista Lia Lungu, animatoare a manifestărilor culturale din New York, care şi-a manifestat intenţia unui schimb cultural între Centrul Cultural Municipal Bistriţa şi comunitatea românească din America. 
Programul s-a încheiat cu un dineu oficial oferit de gazda scriitorilor, Joel Conte,  stabilindu-se proiecte cultural artistice comune pentru 2013-2014. După o săptămâna de cultură rodnică, delegaţia scriitorilor bistriţeni Conexiuni se va întoarce acasă zilele următoare.
DORIS GÎŢA