DOREL VIȘAN REVINE LA BISTRIȚA ÎN 27 MARTIE - DE ZIUA MONDIALĂ A TEATRULUI!

Inapoi la stiri

DOREL VIȘAN REVINE LA BISTRIȚA ÎN 27 MARTIE - DE ZIUA MONDIALĂ A TEATRULUI!

”27 martie este data oficială la care se sărbătoreşte Ziua Mondială a Teatrului. Din multe puncte de vedere, fiecare zi ar trebui considerată o zi a teatrului, fiindcă avem datoria de a purta mai departe tradiţia divertismentului, de a educa şi de a lumina publicul, fără de care noi nu am exista” - JUDI DENCH. 

Pe 27 martie 2017 la Bistrița, de Ziua Mondială a Teatrului, în sala mare de spectacole a Palatului Culturii, va avea loc un recital poetic extraordinar Eminescu intitulat - ”Eminescu - om, geniu și poet divin” în interpretarea binecunoscutului actor, Dorel Vișan.  

Dorel Vișan s-a născut pe 25 iunie 1937, la Tăușeni, Cluj. Este actor, director și poet român, și până în prezent a interpretat peste 40 de roluri în teatru, în cea mai variată gamă, de la Moliere la Shakespeare, de la Marivaux la Buechner, iar în film a avut peste 50 de roluri în producții românești și internaționale. 

Într-un interviu acordat revistei ”Jurnal Spiritual” în noiembrie 2016 declara cu o oarecare părere de rău, despre teatrul din ziua de astăzi:

”Mă uit la teatru şi la film unde am o oarecare specializare, cât de mult s-a îndepărtat teatrul de misia lui, de a fi dialog între oameni, de a propovădui cum a spus Aristotel, dar şi marii cărturari, de a potoli patimile oamenilor prin învăţături. Noi nu potolim, noi răscolim patimile oamenilor. S-au făcut mari modificări pentru că au dispărut apărătorii limbii române, valorile care să apere valoarea. Au devenit valoroase lucruri care nu erau nimic.

Eminescu spunea „Oamenii din toate cele fac icoane şi simbol/numesc sfânt, frumos şi bun ce nimic nu însemnează,/ îşi împart a lor gândire pe sisteme diferite“. Ori noi nu avem nevoie de sisteme.”

Luni, 27 martie,  vă invităm să-l revedeți pe Dorel Vișan - unul din cei mai importanți actori de film din România, care de-a lungul carierei sale, a fost laureat cu numeroase premii, find decorat cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler ”pentru prestigioasa carieră artistică și talentul deosebit prin care a dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

 

Doris Cosma