Muza Adormită de Constantin Brâncuşi / Valoarea imensă a unei opere avangardiste

Inapoi la stiri

Muza Adormită de Constantin Brâncuşi / Valoarea imensă a unei opere avangardiste

Muza a fost cumpărată de proprietara unei firme de consultanţă în domeniul artei şi va rămâne în Statele Unite. Operele realizate de Brâncuşi sunt destul de rare la licitaţii. Modelată în lut, 'Muza Adormită I' aparţine primilor ani petrecuţi de marele artist român la Paris şi a fost dusă în Statele Unite în 1913.  

 "Muza adormită " a atras atenția lui Mary Harriman Rumsey , tânara moștenitoare a averii familiei Harriman, care deținea căile ferate și care avea să devină un client fidel și sponsor al artistului român de­-a lungul anilor. A cumpărat capul de lut în 30 aprilie 1913, reprezentând una dintre primele lucrări ale lui Brâncuși care ajunge într-o colecție americană. Capul de lut prezentat la Armory Show a continuat să rămână în proprietate privată americană, fiind revândut în diferite ocazii. Recent a fost oferit de casa Christie's la New York, în cadrul licitației de artă impresionistă și modernă de primăvară. Întâia "Muză Adormită" a fost sculptată de Brâncuși în marmură albă între anii 1909 și 1910, pentru ca până în anul 1912 să realizeze alte 3 versiuni, între care și aceasta. Există, de asemenea, și 5 versiuni în bronz.                                                    

 Operele lui Brâcuși se bucură de un succes uriaș printre colecționari. În 2012, "Prometeul" din bronz al artistului a fost adjudecat cu peste 12 milioane și jumătate de dolari, iar in 2009, sculptura "Madame LR" a întrecut toate așteptările: a fost cumpărată cu 36 de milioane de dolari. Lucrarea(Muza), modelată în lut, înfățișează un cap de femeie cu ochii închiși și a fost realizată de Brâncuși îin primii ani ai perioadei sale de artist independent, la Paris.                                          Model i-a fost baroneasa Renée­ Frachon. Casa de licitatii a estimat sculptura lui Brâncuși între 8 și 12 milioane de dolari. Ofertele pentru lucrarea modelată în lut au pornit, îinsă, de la 6 milioane de dolari. Într-un final, și-a găsit un nou proprietar, pentru suma de 9.125.000 de dolari, cumpărătorul fiind proprietara unei firme de consultanță din domeniul artei private.

 Pe site-ul casei de licitatii Christie's găsim chiar o descriere completă a operei de artă. Brooke Lampley, director Departamentul de Artă Impresionistă și Modernă: "Muza adormită, prin forma ovoidă și trăsăturile stilizate, a fost prima dintr-un lung șir de lucrări care definesc poezia vizuală și, fără îndoială, modernă a lui Brâncuși."

 

A consemnat Lucian Dobârtă_LuciD / 20/ 3/ 2017