EXPOZIȚIE PERSONALĂ LUCIAN DOBÂRTĂ_LuciD/ ARMISTIȚIU CU MORILE DE VÂNT / CORNEL UDREA 70/ CLUJ-NAPOCA/ MARTIE/ 2017

Inapoi la stiri

EXPOZIȚIE PERSONALĂ LUCIAN DOBÂRTĂ_LuciD/ ARMISTIȚIU CU MORILE DE VÂNT / CORNEL UDREA 70/ CLUJ-NAPOCA/ MARTIE/ 2017

Joi, 23 martie, 2017. Ora 17.30 în holul Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, lume multă. De pe un banner mare de 7 m , aflat undeva sus la exterior și  înălțime, aflăm motivul agitație din interior, Cornel Udrea 70. Apoi urmează mai mărunt scris, alte lămuriri. Cu prilejul împlinirii a 70 de ani de viață, în cinstea maestrului Cornel Udrea ii se va juca piesa de teatru “Ai promis, te rog să mori !” de către un colectiv al Teatrului de Nord Satu Mare, spectacol în regia lui Andrei Mihalache, scenografia Maria Botar, având ca actori pe  Vasile Blaga, Carmen Frațilă, Romul Moruțan, Cornel Miron, Stelian Roșian, Tibor Szekely, Crina Andriucă, Sergiu Tabarcea, Cristian Iuga, Cristian But, Rora Demeter, Cristian Dan. Spectacolul fiind gratuit iar afară  primăvara simțită, lumea profită de toate cele trei coordonate pentru a participa la o seară de excepție. În hol lumea este în vervă, începerea  spectacolul fiind anunțată la ora 18.30.

Prezent de la Bistrita, Lucian Dobârtă_LuciD, cu 20 de lucrări din ciclul Don Quijote Eternul  (Don Quixote the eternal) , constituite  special într-o expoziție dedicată maestrului Cornel Udrea la împlinirea celor 70 de ani de viață, care va purta acum titlul de “Armistițiul cu morile de vânt”. Metaforele vizuale ale lui LuciD capătă și de această dată valori emblematice, metamorfozante în noi fațete și ipostaze, aduse până în contemporaneitate, destinul tragic al acestui personaj romantic . Plecat de la povestea eroului  medieval al lui Cervantes, artistul urcă și combină nivelul vizual narativ în zone lirice, dramatice, sau pline de umor, păstrând ca décor câteva elemente simbolice dar lărgind mereu aria descriptivă prin analogii frapante. Râzi, meditezi, zâmbești, te bucuri sau cazi pe gânduri, mereu surprins de paradoxuri.

 “ Mă simt în multe privințe, acum, eu însumi un Don Quijote…de aceea tema m-a inspirit și va rămâne deschisă…Cavalerismul, onestitea, onoarea ?…hm…par și astăzi niște glume infantile  rostite de naivi, visătorii bogați în zdrențe. Tâlcul vorbelor și faptelor lor vine din negura timpului și se va pierde acolo, dar ei și sensul existenței  lor rămâne unul…spiritul drept al virtuții cavalerești”.

Emoții, lume multă, zâmbete, mirare, întrebări mai mult sau mai puțin inspirate, explicații, felicitări, recomandări,interviuri,schimburi de telefoane,invitații,admirație, planuri,promisiuni.

Bate gongul…lumea intră în sală și de pe hol imaginile singure acum, contemplă spațiul și timpul detașate în tăcere. Da am fost și noi martore la un eveniment unic, ne-am bucurat și noi alături de Cornel Udrea de strălucirea clipei…din sală se aud aplauze…o parte, una mică, le merităm și noi…își spun tăcute cele 20 de lucrări… Există o tristețe ascunsă în fiecare bucurie și de aceea inevitabil  îmi vine în minte acest “The Show Must Go On” !

La mulți ani maestre Cornel Udrea ! Timpul să vă ocrotească inspirația!     

 

                                                   A consemnat  Lucian Dobârtă_LuciD/ 27/ 3/ 2017