PALATUL CULTURII BISTRIȚA – PARTICIPARE LA ZIUA EUROPEI VIENA 13 – 14 MAI 2017

Inapoi la stiri

PALATUL CULTURII BISTRIȚA – PARTICIPARE LA ZIUA EUROPEI VIENA 13 – 14 MAI 2017

 

“Sărbătoarea primăverii, noi am sărbătorit-o zece ediții la rând sub numele de ”Ziua Europei” la Poarta Maramureșană (un simbol românesc care se află în parcul Vienez, așa numitul Böhmischer Prater)” -

Ioan Nelu Godja,

un sighetean stabilit de ceva vreme în Wiener Neustadt și un animator neobosit al vieții românești din capitala Austriei.

 

În această perioadă a anului la Viena are loc un festival care se extinde de la 3 mai până la 1 iulie și cuprinde toate genurile de manifestări artistice, în care este inclusă si comunitatea românească prin “Ziua Europei”. Organizatorii evenimentului: Cercul Cultural Româno Austriac ”Unirea”, ”RadioTV Unirea” Wiener Neustadt, Asociația ”Kultur10” Sectorul 10 Favorit Viena, ”Organizația Austro Română” din Viena și ”Centrul Cultural Sighetul Marmației” Maramureș România au apelat ca de obicei la invitați, printre care și Palatul Culturii din Bistrița.

În Prater, un reper turistic si culturlal, sâmbătă 13 mai s-a desfășurat parada portului popular, urmată de programul muzical susținut de diferiți artiști și grupuri de dansatori din Austria și România cărora li s-a alăturat cu un recital cunoscutul solist bistrițean Petre Petruse.

Pe tot parcursul acestui eveniment au fost vizitate standuri expoziționale de pictură, sculptură și meșteșug, și nu a lipsit nici arta culinară, cârnăciorii, micii și grătarele.

Sâmbătă seara, în sala de concerte din Strada Kirchenplatz 3, 2493 Lichtenwörth (Wiener Neustadt) a avut loc ”Balul Primăverii” iar duminică 14 mai 2017,  ”Ziua Literară” - multă poezie în raport sincretic cu artele plastice, prezentări de carte și reviste literare. Societatea Scriitorilor “Conexiuni” din Bistrița a contribuit cu volumele “Malul Tăcerii” și “Duminica în Manhattan” de Dorel Cosma, antologia “Conexiuni în Martie” și prezentarea în premiera a primului număr al revistei “Conexiuni Literare”. A urmat un recital la pian susținut de către Adela Liculescu și Teatrul Centrului Cultural Sighetu Marmației cu Piesa ”JANKA” de Oscar Speace.

 

Ing. Gerhard Blöschl, Președintele Asociației “Kultur 10” este de părere că Festivalul cultural are drept scop principal apropierea dintre diferitele categorii de locuitori ai Vienei, depășirea barierelor de vârstă, confesionale și/sau lingvistice.

 

Manifestările se bucură și de sprijinul Asociației Româno-Austriece, mai ales prin eforturile d-lui  Lukas Marcel Vosicky, un cunoscut universitar care îndeplineste si funcția de secretar al Asociației.

 

Importanța acordată de autoritățile locale manifestărilor se reflectă și în bugetul votat anul acesta de Consiliul General al Vienei și alocat amintitului Festival cultural – aproape 400.000 Eur.