CONEXIUNI 10 !

Inapoi la stiri

CONEXIUNI 10 !

"Să nu uiţi, Darie!"
Să nu uitaţi, stimaţi membri "Conexiuni", că se apropie un alt 10, de iunie, şi avem întâlnire literară, la Palatul Culturii, ora 18.oo!
Pentru aceste momente de cireşe, sânziene şi flori de tei, vă propun 3 puncte pe ordinea/ dezordinea de zi/ de seară:
1. Simpozionul "Vara literaturii", care se află la a II-a ediţie şi care invită la meditaţii asupra lecturilor de vacanţă sau a scrisului estival.
În acest sens, am ales ca punct de pornire pentru discuţii două versuri din "Fragment ionescian", de Ion Hadârcă, poet din Basarabia, aşteptat de curând la Societatea noastră: "Alo, Apusul!/ N-ai cumva nevoie de Răsărit?" 
Apoi, vă supun atenţiei numărul 1/ 2017 al revistei "Steaua", care adăposteşte o frumoasă anchetă despre "doamne, domnişoare, scriitoare, autoare - made in Romania" ( asta e! şi femeile mai scriu câteodată, nu doar "bărbaţii mai plâng câteodată"). Răspunsurile depăşesc sfera unei banale teme, cum ar fi "literatura feminină". Ca de pildă: "cuvintele n-au sex" ( Codruţa Simina), ca îngerii, oare?, "critic literar fiind, n-am avut nevoie de recunoaşteri" ( Irina Petraş ), a fost şi e la adăpost, "oamenii nu sunt mere şi pere", Veronica D. Niculescu, tot într-o căutare, a timpului sau a androginului pierdut, "femeile sunt pe calea cea bună", Magda Cârneci, în sfârşit şi o veste bună, "manualele fără scriitoare ciuntesc de fapt realitatea", Miruna Vlada, parcă numai ele, numai ea?..., şi "scriu între patru pereţi, unde nu există noţiunea de cultură română", Simona Popescu, dar oare ce noţiune există? 
2. Lansare de carte "În umbra mea", de Ana Zegrean, versuri care nu sunt deloc ..."în umbră", apărute sub aripa ocrotitoare a lui Ioan Radu Văcărescu, preşedintele filialei Sibiu a Uniunii Scriitorilor din România, ceea ce conferă, de la bun început, o garanţie a valorii poetice, estetice şi de originalitate;
3. Evocare Mihai Eminescu ( a câta până acum şi câte vor mai fi?...), pentru că se apropie 15 Iunie, cu dor de stele şi chemări de izvoare
...
Toate trec, dar literatura/cartea/frumosul rămân. Nu mai vorbesc de iubire.
Până atunci, seri minunate, dimineţi proaspete!
ELENA M. CÎMPAN
preşedinta Societăţii Scriitorilor Bistriţeni "Conexiuni"