CINCI PERSONALITĂȚI ALE CULTURII INTERNAȚIONALE AU FOST PREMIATE ÎN ACEST AN ÎN KOSOVO

Inapoi la stiri

CINCI PERSONALITĂȚI ALE CULTURII INTERNAȚIONALE AU FOST PREMIATE ÎN ACEST AN ÎN KOSOVO

În orașul Leposavic, din regiunea Kosovo, a avut loc zilele trecute o manifestarea de amploare ce a cuprins două dintre cele mai importante evenimente organizate de către Uniunea Mondială de Folclor I.G.F. Este vorba despre acțiunea dedicată personalităților din lumea cultural-artistică, denumită ”Gold Star” (ex. Oscar) dar și ”I.G.F. Folk Star”, eveniment ce premiază formații de dansuri din întreaga lume.

În cadrul ediției din acest an - I.G.F. ”Gold Star” -  au fost premiate, de către președintele Uniunii Mondiale de Folclor – Prof.Dr. Dorel Cosma,  cinci personalități marcante ale vieții cultural-artistice: Verros N. Konstantinos din Grecia, Michalis Terlikkas din Cipru, Lakusic Djordje din Serbia, Marwan Tatour din Israel și  Xosé Lois Foxo Rivas din Spania. Evenimentul s-a desfășurat în sala teatrului ”Kud Kopaonik” în prezența mai multor oficialități, atât din cadrul Biroului Executiv I.G.F. cât și ale autorităților locale și naționale din Kosovo, amintim aici prezența primarului din orașul Leposavic – Kosovo, reprezentantul ministrului Afacerilor Externe din Belgrad – Serbia și a secretarului de stat în Ministerul Culturii.

În ceea ce privește ”I.G.F. Folk Star”, au fost prezente ansambluri representative din țările: Bulgaria, Israel, România, Serbia, Spania și Vietnam, ansambluri ce au fost premiate pentru păstrarea și promovarea valorilor și tradițiilor folclorice. Frumuseţea tradiţiilor româneşti a fost promovată în acest an de ansamblul „Roata de la Runc”, coordonat de Florin Piersică, la festival participând şi primarul comunei Runcu-Salvei, domnul Anchidim Pavelea.

Următorul eveniment organizat de către Uniunea Mondială de Folclor I.G.F. va avea loc în perioada 1 – 3 septembrie, în Elveția la Interlaken unde se va reuni Biroul Executiv pentru ședința ce va stabili agenda manifestărilor I.G.F.   

 

BIROUL DE PRESĂ I.G.F.

Doris Cosma

Pușcaș Adrian