15 DECEMBRIE, ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CEAIULUI, A DOUA CEA MAI POPULARĂ BĂUTURĂ DIN LUME

Inapoi la stiri

15 DECEMBRIE, ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CEAIULUI, A DOUA CEA MAI POPULARĂ BĂUTURĂ DIN LUME

 

 

         Ideea de a avea o Zi Internațională a Ceaiului există de mai mult timp, dar a fost marcată prima dată în 2005, în India, ca urmare a discuțiilor între mari producători de ceai, care au avut loc la World Social  Forum la Mumbai, India și la Porto Alegre, Brazilia, între 2004 și 2005. Sărbătoarea nu are statut oficial, dar este foarte populară în mule state, și în special în Sri Lanka, Nepal, Bangladesh, Indonezia, Vietnam, Malawi, Kenya, India, Uganda, Malaezia și Tanzania. Ceaiul este o băutură străveche și ca și cafeaua, berea, vinul, romul sau cola, și-a adus aportul în schimbarea lumii. Se estimează că zilnic în lume se beau mai mult de trei miliarde de cești de ceai, ceaiul fiind a doua cea mai consumată băutură din lume, după apă. Cei mai mari producători de ceai din lume sunt: China, India, Kenya, Sri Lanka, Turcia, Vietnam, Iran, Indonezia, Argentina și Japonia, iar producția de ceai este 4,3 milioane de tone anual.

            Se crede că băutul ceaiului  ar fi fost ,,inventat” în China, de împăratul chinez Shen Nung, în anul 2737 î.Ch. În timpul unei călătorii, frunza unui anume copac ar fi ajuns în bolul cu apă fierbinte al împăratului, care a apreciat gustul și calitatea noii băuturi rezultate. În timpul dinastiei Tang (618-907) băutul ceaiului devenise popular datorită gustului și a calităților sale medicinale și se spune că și obiceiul de a oferi ceai unui oaspete a început tot în China. Datorită calităților sale stimulatoare, ceaiul a fost adus în Japonia cam în aceeași perioadă, între anii 650 și 750, de către un călugăr budist care a plantat arbuștii în grădinile templelor, iar în secolul XIII, un preot Zen a creat Ceremonia ceaiului (Cha-no-yu).  

            Cea mai veche ceainărie din lume se află în Japonia. Casa de ceai Tsuen, din Uji, a fost înființată în secolul XII, de un fost samurai, iar acum se află la a 24-a generație de urmași, care servesc ceai în stil japonez oaspeților din toată lumea. Cel mai scump ceai din lume este Tieguanyin, un ceai chinezesc rar, care costă în jur de 3.000 dolari pe kilogram.  Ceaiul este numit după zeitatea budistă Guan Yin și este un ceai oolong – ceai aromat și parfumat cunoscut în mod special pentru acțiunile sale asupra metabolismului, cu efect antioxidant, energizant și anti îmbătrânire.