INAUGURAREA LIBRĂRIEI CONEXIUNI, DE ZIUA CULTURII

Inapoi la stiri

INAUGURAREA LIBRĂRIEI CONEXIUNI, DE ZIUA CULTURII

În pragul aniversării Zilei Culturii, vineri, 12 ianuarie, de la ora 17, la Galeriile Casa cu Lei va fi inaugurată Librăria Conexiuni Bistriţa. După cum ne declară managerul Palatului Culturii, dr. Dorel Cosma,  în librărie se vor afla cărţile scriitorilor ce fac parte din gruparea Conexiuni, care vor putea fi achiziţionate de către bistriţeni, dar şi de către turiştii ce trec prin municipiul nostru la preţuri modice. Este prima iniţiativă de acest fel, pentru că până acum cărţile scriitorilor de pe aceste meleaguri nu se aflau spre vânzare în număr aşa de mare şi într-o paletă atât de variată nici măcar în librăriile ce mai există aici.

          Acest nou spaţiu va fi o oglindă a vieţii literare bistriţene, iubitorii de literatură putând fi la curent cu toate noutăţile editoriale. Tot acum, vor fi lansate revistele Conexiuni literare şi Conexiuni magazin, două publicaţii ce prezintă viaţa culturală şi literară din Bistriţa, dar şi de pe meridianele lumii, acolo unde Palatul Culturii are conexiuni. În acest cadru va fi şi un moment ”Eminescu” semnat de actriţa Amelia Creţiu şi va fi vernisată expoziţia Virginiei Linul – Tradiţia care uneşte, 1918-2018 – Arc peste timp -, care surprinde evoluţia costumului popular din perioada Marii Uniri până anul acesta când aniversăm centenarul.

          Amfitrion este dr. Dorel Cosma iar evenimentele sunt dedicate Zilei Culturii Naţionale.

Menuţ Maximinian

                              Un an de Conexiuni Literare

Între publicaţiile literare revista noastră deţine un loc cu totul privilegiat. Ea ilustrează atât preocupările literare ale bistriţenilor, cât şi cele ale colaboratorilor din străinătate. Rubricile revistei au o largă receptivitate faţă de spiritul modern şi faţă de orientările cele mai diferite din cultura internaţională, iar ecourile i-au asigurat, deja, un nume pe piaţa de profil.

          Avem o revistă literară în jurul căreia sunt grupaţi şi promovaţi scriitorii care au ceva de spus în literatură. Dorinţa de afirmare a libertăţii de creaţie se înscrie pe linia programului nostru.

Cititorii şi confraţii în ale scrisului ne vor putea urmări sub noul adăpost şi în 2018. Continuăm în aceeaşi linie şi cu acelaşi suflet.

          Încrezători într-o nouă viaţă literară, dincolo de clişeele învechite, revista este aşezată sub semnul unei largi deschideri pentru generaţia intelectualităţii de azi. La un an de la apariţia revistei putem să fim bucuroşi de renumele căpătat. Am crescut precum alţii în ani de zile. Şi asta datorită reţetei noastre internaţionale. 

          Rubricile revistei vorbesc de la sine despre diversitatea preocupărilor literare şi culturale ale redacţiei.  Conferințele semnate de Mircea Gelu Buta, Ioan Radu Văcărescu, Antonia Bodea,  Anca Sîrghie,  Aurel Pop,  Pastorala episcopului Macarie,  poezia și proza aduse de Joel Conte, Lio Fiorentino,  Hadil Kadura,  Marcel Miron ş.a., ecourile Festivalului Internațional de Teatru și Literatură „Liviu Rebreanu”, cronicile semnate de Maxim Morariu şi Antonia Bodea fac un număr de sărbătoare.

Revista încheie primul an de existenţă. Însemnăm cu sinceră bucurie acest fapt. Nu numai pentru că el înseamnă triumful eforturilor noastre. Ci şi pentru faptul că revista a reuşit să adune în jurul ei scriitori şi publicişti de talent.

Fie ca anul 2018 să fie mai bogat, mai plin de bucurii, pe măsura aşteptărilor şi speranţelor fiecăruia dintre noi.

    Dr. Dorel Cosma

Manager Palatul Culturii Bistriţa

...................................

An bogat la Palatul Culturii

2017  a fost un an bogat în activităţi culturale. Dacă ar fi să facem o hartă imaginară a evenimentelor ce s-au derulat în această perioadă ea ar pleca de la Palatul Culturii Bistriţa înspre diferite colţuri ale lumii, de la New York  -SUA şi Toronto - Canada, până în Paris – Franţa, Singapore sau New Delhi – India. Nu lipsesc de pe lista punţilor culturale Germania, Rusia, Turcia sau Vietnam cu care am avut evenimente frumoase.

            Publicaţia noastră – „Conexiuni magazin”, ajunsă la nr. 35, propune întâlnirea cu cele mai importante evenimente derulate de instituţia noastră, fiind un jurnal al frumuseţii actului cultural.

            Este de ajuns să semnalăm doar câteva dintre titlurile sumarului pentru a ne da seama de paleta diversă de genuri artistice ce a avut loc la Bistriţa sau de prezenţa noastră cu mesajul cultural pe mapamond:  Ostermarkt,  Zilele Operei „Constantin Pavel”, „Bartolomeu Anania”, Maialul maghiar, Concertul de Paşte cu Orchestra Operei din Braşov, Cununa de pe Someş la New York, „Nunta Zamfirei”, Târgul Mare al Bistriţei,  Oktober Show,  o nouă premieră a Teatrului Profesionist „Liviu Rebreanu”, prezenţa ambasadorului Chinei şi a ministrului Culturii, la Palatul Culturii. Lângă semnăturile colegilor noştri Menuţ Maximinian, Doris Cosma, Alexandru Cristian Miloș,  se remarcă şi materialele semnate de prietenii noştri Ioana Heidel, Mariana Tera, Antonia Bodea, Aurel Pop.

Dr. Dorel Cosma

Manager Palatul Culturii Bistriţa