”CUNUNA DE PE SOMEȘ”, PURTATĂ CU CINSTE ÎN CROAȚIA

Inapoi la stiri

”CUNUNA DE PE SOMEȘ”, PURTATĂ CU CINSTE ÎN CROAȚIA

La invitaţia Federaţiei de Folclor din Croaţia, Ansamblul profesionist „Cununa de pe Someş” al Palatului Culturii Bistriţa, a fost prezent la un festival de folclor ce s-a derulat în localitatea Slavonski Brod.

          Invitaţia a fost făcută de preşedintele Federaţiei, Ştefan Kovacevic, care are o colaborare mai veche cu Bistriţa, precum şi cu preşedintele Uniunii Mondiale de Folclor, Dorel Cosma. De altfel, croaţii au fost prezenţi la Festivalul „Nunta Zamfirei”, precum şi la alte acţiuni din municipiul nostru, bistriţenii întorcând, prin prezenţa lor, schimbul cultural.

          La festivalul ce s-a derulat a doua zi de Paşti, au fost prezente şapte grupuri din ţara gazdă, iar bistriţenii coordonaţi de Petre Petruse şi Demeter Alexandru au fost invitaţi de onoare. După cum ne informează managerul Palatului Culturii, Dorel Cosma, prezent la festival, „Cununa de pe Someş” a prezentat un program bine apreciat de public, sub bagheta dirijorului Demeter Alexandru, orchestra prezentând piese instrumentale din toate zonele ţării.  De asemenea, dansatorii au adus, în coregrafia lui Paul și Aurel Munteanu, atât dansurile specifice judeţului nostru, cât şi, în premieră pentru un ansamblu din Bistriţa-Năsăud, „Căluşul oltenesc”, jucat pentru prima dată pe o scenă din străinătate, urmând ca mai apoi să fie prezentat şi în faţa bistriţenilor. Soliştii Anamaria Marti, Raul Turda şi Petre Petruse au prezentat frumuseţea cântecului românesc.

          Specialiştii de la Radio Croaţia au înregistrat orchestra, spunând că sună ca o adevărată filarmonică, intrând de acum în fonoteca radioului.

          Bine apreciaţi de spectatorii ce au aplaudat în picioare, bistriţenii au primit invitaţia de a participa şi la alte festivaluri, la 50 de ani de la înfiinţare, „Cununa de pe Someş” dovedindu-se a fi un purtător de cinste al tradiţiilor româneşti.

Menuţ Maximinian