NUNTĂ CA-N POVESTE LA BISTRIȚA. ALAIURI DE PESTE MĂRI ȘI ȚĂRI AU AJUNS LA BISTRIȚA, LA ”NUNTA ZAMFIREI” !

Inapoi la stiri

NUNTĂ CA-N POVESTE LA BISTRIȚA. ALAIURI DE PESTE MĂRI ȘI ȚĂRI AU AJUNS LA BISTRIȚA, LA ”NUNTA ZAMFIREI” !

Oricâte traduceri ar fi avut poemul coşbucian, nu ar fi reuşit să străbată pământul, în lung şi-n lat, aşa ca prin intermediul acestui eveniment ce se desfăşoară cu credinţă la Bistriţa de atâţia ani. Timp în care pe buzele multor locuitori ai lumii au fost şi sunt nume, precum: România, Bistriţa, Nunta Zamfirei.

Orice festival de literatură, sub semnul lui George Coşbuc, n-ar fi reuşit să promoveze atât obiceiul de nuntă din zona Bistriţei, tradiţii legate de cultura transilvăneană, pe lângă notorietatea poetului, în domeniul literar şi atât.

Dar trecerea ritmului poeziei, de inspiraţie folclorică, în ritmul dansului divers, ce se trage din străbuni, reprezintă o permanenţă, recunoscută şi asigurată în viitor.

Festivalul Internațional de Folclor ”Nunta Zamfirei” este una dintre cele mai vechi manifestări dedicate artei și tradiției populare de pe întreg mapamondul. Ideea îi aparține exclusiv profesorului Dorel Cosma, primele ediții fiind organizate în urmă cu 23 de ani. An de an, acest festival aduce în fața publicului diversitatea tradițiilor folclorice din culturi diverse.

Bistrița găzduiește anual, spre finalul lunii iulie, unul dintre cele mai mari festivaluri internaționale de folclor, purtând numele ”Nunta Zamfirei” de la poezia lui George Coșbuc. Astfel, orașul nostru devine pentru câteva zile capitala folclorului internațional, unde peste 500 de artiști urcă pe scenă, pentru a prezenta ceea ce au ei mai frumos și mai prețios, folclorul. O explozie de culoare și ritm care aduce multă bucurie pe chipul și în sufletul persoanelor din public. Expozițiile, muzica și dansul colorează orașul nostru timp de o săptămână.

Și în acest an, la Bistrița, au avut loc spectacole cu artiști de pe tot mapamondul, cu deschidere spre noi culturi și prietenii, deoarece acesta este scopul acestui festival. Uniți prin aceeași inimă ce bate pentru folclor și tradiție, ansambluri de pe 15 țări au poposit anul acesta la ”Nunta Zamfirei” 2018 – Lituania, Bulgaria, Republica Belarus, Coreea de Sud, Republica Moldova, Filipine, Costa Rica, Franța, Italia, Mexic, Israel, Polonia, Slovacia și Gran Canare - Spania!

Folclor autentic, exuberanța porturilor populare și frumusețea tradițiilor lumii, acestea sunt ingredientele unei nunți internaționale, singura din lume fără dar. La ”Nunta Zamfirei” ne dorim ca artiștii care evoluează pe scenă, toți împreună, să aducă pacea, înțelegerea și armonia, toate cuprinse într-o inimă comună ce bate pentru folclorul autentic, iar legăturile și prieteniile frumoase care se leagă între artiștii din diferite colțuri ale lumii sunt, cu siguranță de neuitat. Cele mai triste momente sunt atunci când festivalul se încheie ... observăm lacrimile de pe chipurile tuturor, îmbrățișările de final, schimbul numerelor de telefoan, poze, mici cadouri, însă ne încurajăm reciproc că ne vom vedea la anul, iar legătura o vom menține prin intermediul online. Chiar în acest an, am avut ocazia să revedem prieteni dragi din Italia, care în urmă cu 10 ani au mai fost prezenți la festivalul nostru, ce-i drept o parte dintre ei, deoarece generațiile de dansatori se schimbă anual și la ei. A fost o bucurie enormă, să-i revedem, să împărtășim amintiri, dar mai ales să îi vedem, din nou, pe scena festivalului nostru.

Spectacol, diversitate culturală, bogăție a tradițiilor ne-au fost oferite în cele șapte zile la Festivalul Nunta Zamfirei, iar mesajul nostru – dragoste, pace, prietenie în lume – a fost transmis cu siguranță pe tot globul pământesc !

Costume, acorduri, poveste, simboluri – toate într-o feerie de culori pentru seri de vis. Centrul Bistriţei se transformă, în fiecare an, pentru câteva zile, în serile de linişte ale verii, în loc de întâlnire, în drum spre scenă, punct de atracţie a privirilor, în aşteptarea spectacolelor dense, bine dozate, în stare să transmită poezia locului care le-a creat sau să inspire alte şi alte creaţii.
            Nu ştim dacă ţările invitate în Festivalul de la Bistriţa au şi ele un poem sau un poet, la care se regăseşte motivul nunţii. Coşbuc, prin „Nunta Zamfirei”, circulă şi pe calea dansului folcloric. Şi acolo unde ajunge numele Festivalului se formează încă un spaţiu de legătură cu pământul din care a pornit.

Doris Cosma