O COMEDIE SPUMOASĂ !

Inapoi la stiri

O COMEDIE SPUMOASĂ !

Bistriţenii prezenţi la Festivalul de Teatru au avut parte de o comedie spumoasă, ”Zeul măcelului”, în care, pornind de la o banală dispută între doi copii, părinţii au degenerat într-o adevărată dispută. Actorii Theodora Stanciu, Natalie Ester, Alexandru Conovaru, Şerban Georgevici au surprins, în regia lui Dragoş Câmpan, atmosfera unei societăţi în care totul duce, până la urmă, la carnavalesc. Totul începe odată cu conflictul de pe terenul de joacă dintre doi copii, însă e mai mult de atât, pentru că suntem într-o piesă de Yamina Reza, jucată în atâtea părți de lume, de fiecare dată cu haz nebun. Când doi puști se iau la bătaie, iar unul îl lasă pe celelălat fără dinții din față, se impune o întâlnire a părinților, căci așa e normal într-o lume civilizată, lumea timpului nostru, în care forța fizică a celui puternic asupra celui slab nu ar trebui să decidă. Astfel se face că două cupluri moderne, care ar putea fi oricine și ar putea veni de oriunde, căci sunt, la o adică, o oglindă a tuturor, se întâlnesc pentru a face lumină și a rezolva ce a mai rămas de rezolvat din disputa fiilor lor.

Se spun cuvinte moralizatoare, motivaționale și altele în același ton, însă nu pentru multă vreme, căci incisivii pierduți devin repede un pretext numai bun pentru absurd și cinism, într-o discuție a adevărurilor crude în care nimeni nu va scăpa nepedepsit. E bulevardieră Reza, această franțuzoaică deopotrivă premiată și contestată? Popularitatea pieselor sale traversează granițe cu o viteză amețitoare, și asta se întâmplă și pentru că pornesc de la teme adesea banale, cu care oricine se poate confrunta la o adică, într-o interpretare deopotrivă normală și atipică, care i-a atras faima.
Într-o lume deopotrivă tot mai violentă și tot mai civilizată, Reza ridică aici câteva întrebări care ar conduce spre adevărate lecții de viață, enervante și plictisitoare, dacă nu ar fi absurdul situației, umorul, neconvenționalul. Se vorbește despre vinovăție, datorii plătite, conduită, educație, zâmbete de politețe, corectitudine față de celălalt și față de tine însuți, lupta pentru ca propriul copil să câștige sau măcar să nu piardă.

Spectacolul nu se sfiește să tragă concluzii. Da, nu ne putem lipsi de diplomație, nici de sinceritate, dar nici de cei ce spun adevăruri tăioase nu ne putem lipsi, măștile pe care le purtăm în lume au rolul lor, dar sunt momente în care cad și nici atunci nu ar trebui să ne rușinăm de cine suntem, viața e o succesiune de lecții și de situații absurde, și toate acestea se spun într-o comedie spumoasă în care își găsesc locul poveștile universale de familie.

Ediţia din acest an a Festivalului a arătat importanţa pe care teatrul o ocupă în ultimii ani în viaţa bistriţenilor, Teatrul de profesionist de proiecte „Liviu Rebreanu” aducând, doar la această ediţie, trei premiere. Felicitări!

MENUȚ MAXIMINIAN