MENUȚ MAXIMINIAN PRIMIT OFICIAL ÎN RÂNDURILE UNIUNII SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA

Inapoi la stiri

MENUȚ MAXIMINIAN PRIMIT OFICIAL ÎN RÂNDURILE UNIUNII SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA

Menuț Maximinian un om de mare valoare pentru cultura urbei noastre, director al cotidianului ”Răsunetul” și cunoscut om de televiziune, a devenit membru cu drepturi depline a Uniunii Scriitorilor din Romania, fiindu-i recunoscut talentul cu care mânuiește condeiul pe coala de hârtie. Pentru a fi primit ca membru în Uniune, scriitorii trebuie să aibă minim trei cărți publicate, care să fi beneficiat de cronici specializate, și să fie recomandat de trei membri titulari ai Uniunii Scriitorilor din România cu vechime de peste cinci ani în structură. În ciuda tuturor orgoliilor din breasla scriitorimii bistrițene, încă un membru în Uniunea Scriitorilor din România înseamnă cu siguranță ceva pentru mina de intelectuali care activează în orașul nostru.

Menuț Maximinian, cunoscut scriitor, jurnalist și om de televiziune, s-a născut la  Timişoara la 10 iulie 1979. Absolvent al Colegiului Naţional “Liviu Rebreanu” din Bistriţa, profil Matematică-fizică - 1998, al Şcolii Postliceale de Informatică din cadrul Grupului Şcolar de Informatică - 2001, al Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Litere, secţia română-etnologie - 2006, cu  masterat în Etnologie la Universitatea de Nord Baia Mare - 2010.

                     

Volume (poezie, critică literară, etnologie şi journalism): Crucea nopţii (poezii), 2018, Noduri în haos (poezii), 2012; Muchia malului (poezii), 2013; Trenul vieţii/Treni i jetes (poezii), 2016; Vremea sintagmelor (critică literară), 2010; Pomul cu litere (critică literară), 2011; Cronica de gardă (critică literară), 2013; Cărți și contexte critice (critică literară), 2017; Poteci de dor (studii de etnologie), 2016; Rugăciunea cântată (studii de etnologie), Ed. Eikon, 2010.

 A fost distins cu premii naţionale şi internaţionale: Premiul pentru poezie al Malaieziei; Premiul pentru poezie din New York (Institutul de Teologie şi Spiritualitate Ortodoxă); Premiul pentru poezie din Istanbul (Universitatea din Istanbul şi ICR); Premiul Festivalului de proză „Liviu Rebreanu” (USR); Premiul Festivalului de poezie „George Coşbuc” (USR); distincţie din partea Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Sibiu; Premiul „Mişcării Literare” pentru publicistică literară; Premiul Municipiului Bistriţa (de două ori, prin Medalia „Liviu Rebreanu” şi Medalia „Andrei Mureşanu”); Premiul Centrului Cultural Român Barcelona pentru creaţie literară.

Felicitări și succes în noua calitate !

Dr. Dorel Cosma

Adi Pușcaș