12 APRILIE - ZIUA MONDIALĂ A AVIAȚIEI ȘI ZIUA COSMONAUTICII

Inapoi la stiri

12 APRILIE - ZIUA MONDIALĂ A AVIAȚIEI ȘI ZIUA COSMONAUTICII

Iuri Gagarin a devenit primul om din lume ajuns in spatiu, pe 12 aprilie 1961, atunci cand vehiculul sau spatial Vostok a efectuat pe orbita o rotatie completa in jurul Terrei, calatorie care a durat o ora si 48 de minute. Reusita lui Gagarin a reprezentat un succes pentru programul spatial sovietic, dar si inceputul unei noi ere a explorarii in domeniu.

Performanta cosmonautului a fost sarbatorita prin manifestari de strada organizate in Moscova si in alte orase mari din Uniunea Sovietica. 

Iuri Gagarin a fost transportat, intr-o coloana oficiala, pe strazile moscovite si adus la palatul Kremlin. Acolo, liderul statului din acea vreme, Nikita Hrusciov, i-a oferit cea mai inalta recompensa, titlul de Erou al Uniunii Sovietice. 

Vostok 1 a fost urmat de doua zboruri suborbitale, efectuate de astronautii americani Alan Shepard si Virgil "Gus" Grissom, in mai si iunie 1961. Al doilea om care a ajuns pe orbita - si al patrulea in spatiu - a fost tot un sovietic, Gherman Titov, in timpul misiunii Vostok 2. S-a intamplat intre 6 si 7 august 1961. 

Gherman Titov, care fusese rezerva lui Gagarin pentru programul Vostok 1, a sugerat ca data de 12 aprilie sa fie declarata Ziua Cosmonauticii in Uniunea Sovietica. Sarbatoarea a capatat caracter oficial pe 9 aprilie 1962, la aproape un an de la misiunea spatiala de succes.

Ziua Cosmonauticii mai este celebrata si in Polonia, unde este cunoscuta ca Ziua Internationala a Aviatiei si Cosmonauticii.

In 1968, participantii la cea de-a 61-a conferinta a Federatiei Aeronautice Internationale au decretat ziua de 12 aprilie ca Ziua Mondiala a Aviatiei si Astronauticii.

Ziua Mondiala a Aviatiei a fost proclamata la cea de-a 65-a sesiune a Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite, pe data de 7 aprilie 2011, cu cinci zile inainte de implinirea a 50 de ani de la performanta istorica a lui Gagarin.

sursa: https://www.mediafax.ro/life-inedit/12-aprilie-ziua-mondiala-a-aviatiei-si-ziua-cosmonauticii-18068772