”VARIAȚIUNI ENIGMATICE”, UN JOC ELECTRIZANT!

Inapoi la stiri

”VARIAȚIUNI ENIGMATICE”, UN JOC ELECTRIZANT!

                

        Sala Palatului Culturii a fost neîncăpătoare la spectacolul ,,Variațiuni enigmatice” al Teatrului ,,Regina Maria” Oradea. Publicul a fost fascinat de această intrigă psihologică, o întâlnire conflictuală de un înalt nivel sentimental şi filosofic dintre doi bărbaţi inteligenţi, dar şi orgolioşi.

         Scriitorul Abel Znorko (Sebastian Lupu), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, trăieşte într-un univers solitar al cărţilor şi amintirilor, izolându-se în Rösvannöy, o insulă din Marea Norvegiei. Vizita neaşteptată a jurnalistului Erick Larsen (Petre Ghimbăşan), care-i solicită interval promis, transformă rapid oaza de linişte a scriitorului într-o partidă tensionată de şah verbal. Întrevederea capătă nuanţele unui joc sinuos şi labirintic al adevărului, ritmat de o cascadă de revelaţii care sunt dezvăluite când de unul, când de celălalt, într-un suspans distilat cu mare rafinament. Descoperim, pe firul acţiunii, dezvăluiri de personalitate, de caractere, într-o dezlănţuire de cuvinte rostite în contradictoriu şi cu subînţeles, cu numeroase răsturnări de situaţie, toate gravitând în jurul unui subiect neaşteptat: dragostea.
 Personalități puternice și dominante, ambii bărbați își joacă partida, alternând polul de putere în funcție de mutarea pe care celălalt o face.      

       Spectacolul este regizat de Elvira Rîmbu, actriță a Teatrului ,,Regina Mari”. Pe scenă se întâlnesc doi actori remarcabili, care au reușit să surprindă prin nuanțele fine și ingenioase cu care își construiesc personajele. Scenografia, complexă și complementară, este creată de Oana Cernea, ecuație teatrală care nu putea să ducă decât la nașterea unui spectacol surprinzător și inedit. 

AMELIA CREȚIU