PREȘEDINTELE IGF, DOREL COSMA, ȘI MEMBRII ASOCIAȚIEI NAȚIONALE DE FOLCLOR S-AU ÎNTÂLNIT CU PREMIERUL. VIORICA DĂNCILĂ, INVITATĂ LA NUNTA ZAMFIREI

Inapoi la stiri

PREȘEDINTELE IGF, DOREL COSMA, ȘI MEMBRII ASOCIAȚIEI NAȚIONALE DE FOLCLOR S-AU ÎNTÂLNIT CU PREMIERUL. VIORICA DĂNCILĂ, INVITATĂ LA NUNTA ZAMFIREI

La Satu Mare s-a desfășurat adunarea generală a Asociației Naționale de Folclor din România, la care au fost prezente delegații din 12 județe. În prezența președintelui  Uniunii Mondiale de Folclor, dr. Dorel Cosma, s-a făcut o analiză a activității din 2018, până în luna aprilie a acestui an, avându-se în centru evenimentele pe care asociația le-a avut în țară și în străinătate. S-a remarcat evenimentul amplu dedicat Centenarului, sub genericul Glasul Unirii, ce a avut loc la Bistrița, dar și cele două festivaluri derulate la Târgu Mureș – Petre Săbădeanu – și Rozmarin în colțu mesei – Satu Mare.

S-a hotărât ca premianții celor două manifestări să fie sprijiniți prin participarea la o serie de manifestări naționale și internaționale, inclusiv la Caravana IGF, ce va avea loc anul acesta în luna iunie, în Spania.

De asemenea, a fost analizată reprezentarea cu cinste a asociației la festivaluri precum cel din Cipru, Satu Mare sau cel din Dubai, ansamblul din Cluj, evidențiindu-se dar și la festivalul Rădăcinile eternității, în cadrul căruia la Bistrița au fost prezente aproape toate formațiile din asociație.

Președintele IGF le-a transmis și rezultatele ședinței Uniunii Mondiale de Folclor, ce a avut loc în Canare, invitându-i în același timp pe toți colegii să participe la Festivalul Nunta Zamfirei din iulie.

A fost anunțată și ideea înființării Academiei Mondiale de Cultură și Artă, primită cu interes din partea delegaților. La eveniment a fost prezent și senatorul Ioan Simionca, președintele Consiliului Județean Satu Mare – Pataki Csaba, iar coordonator a fost Robert Laszlo – director Centrul Creației.

Un punct central al evenimentului a fost prezența la serbarea câmpenească Sâmbra oilor, unde în fața a mii de spectatori, președintele IGF Dorel Cosma a acordat o distincție specială directorului Robert Laszlo pentru activitatea deosebită. În acest cadru, a avut loc și o întâlnire cu premierul României, Viorica Dăncilă, și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, cărora le-a fost prezentată activitatea Federației Naționale de Folclor, dar și a IGF, înmânându-li-se revistele acestor forumuri de folclor.

Premierul l-a felicitat pe dr. Dorel Cosma pentru întreaga activitate desfășurată, acesta invitându-l să participe la Festivalul Nunta Zamfir din Bistrița, atunci când în municipiul nostru se va desfășura în premieră în România și acordarea Premiilor Oscar în Folclor

Menuț Maximinian