TURNEUL APPASSIONATA & VIVA LA MUSICA LA VARNA, BULGARIA

Inapoi la stiri

TURNEUL APPASSIONATA & VIVA LA MUSICA LA VARNA, BULGARIA

Între 6 și 11 iulie Corul Appassionata al Palatului Culturii Bistrița, alături de corul Viva la Musica din Cluj-Napoca sub bagheta dirijorală a maestrului Francisc Mureșan a efectuat un turneu artistic la Varna, Bulgaria, participând la a XIV-a ediție a Festivalului Internațional de Dansuri și Cântece “Golden Days”, sub egida “Folklore Festival Association”. Cele două coruri reunite au evoluat alături de formații din Polonia, Ungaria, Rusia, Georgia, Slovacia, Serbia și Bulgaria. România a mai fost reprezentată în festival de două formații de cântece și dansuri populare respectiv Școala de dans “Ioan Macrea” Sibiu și ansamblul din Valea Sadului, județul Sibiu.

Adaptat specificului festivalului, repertoriul susținut de noi pe o scenă generoasă într-o piață publică din parcul orașului Varna a constat în piese corale de prelucrări folclorice. Acestea s-au bucurat de o bună primire din partea publicului. Ca și altă dată, după asemenea ocazii, noi, coriștii rămânem cu un sentiment confortabil de împlinire și satisfacție: că am putut prezenta câteva crâmpeie din valorile artistice naționale într-un context internațional și că prestația noastră se încadrează în aceleași performanțe tehnico-interpretative și calitative cu ale celorlalte formații participante.

În scrisoarea de gratitudine semnată de directorul festivalului se exprimă ”aprecierea pentru extraordinara prestație” la ”înalte standarde dovedind marile eforturi investite” de corurile “Appassionata” și ”Viva la Musica” precum și de dirijorul lor Francisc Mureșan.

Pentru acele remarcate eforturi investite (inclusiv financiar, deoarece coriștii și-au suportat costurile sejurului) se cuvin mulțumiri fiecărui corist în parte și nu în ultimul rând lui Franco, distinsul dirijor, fără de care ele, eforturile și evident performanțele nu ar fi posibile.

De asemenea, se cuvin mulțumiri Palatului Culturii Bistrița și lui Dorel Cosma distinsul director al acestuia, pentru că fac posibilă susținerea și afirmarea valorilor artistice atât pe plan local cât și, iată, la nivel internațional în beneficiul prestigiului artei și culturii românești.