POVESTEA STRUȚULUI BISTRIȚEAN, PUSĂ PENTRU PRIMA DATĂ ÎN SCENĂ

Inapoi la stiri

POVESTEA STRUȚULUI BISTRIȚEAN, PUSĂ PENTRU PRIMA DATĂ ÎN SCENĂ

 

 

Ediţia de anul acesta al Târgului Mare al Bistriţei a fost deschisă pe Pietonalul „Liviu Rebreanu” de Teatrul de proiecte „Liviu Rebreanu” Bistriţa cu piesa „Povestea struţului bistriţean”. Tabloul dramatic, scris de Dorel Cosma, prezintă struţul bistriţean ce poate fi admirat în diferite puncte ale oraşului ca simbol al întemeierii cetăţii. Regele Ludovic de Anjou a acordat Bistriței în 1352 dreptul de a ține „târgul cel mare” de Sf. Bartolomeu. Era organizat timp 15 zile în luna august, în jurul bisericii din Piața Centrală.
Burgul este declarat „oraș liber regal”, un statut ce îi conferea autonomie economică, juridică și politică, inclusiv dreptul de a avea un blazon.

Stema veche a Bistriței cuprinde un cap de struț încoronat cu potcoavă în cioc – simbol al comerțului și coiful regal al regelui Ludovic de Anjou, cu scutul regatului și al casei de Anjou.
Piesa a fost jucată de Amelia Creţiu – povestitor, Adrian Pop – rege, Cornelia Apostol – regină, Ştefan Simion – jude, Daniel Socaciu – vestitor, şi de dansatorii de la Ansamblul profesionist „Cununa de pe Someş”, care au întruchipat cavaleri, domniţe, toboşari.
Realizarea artistică a lui Dorel Cosma, Cornelia Apostol, Teodor Puşcaş şi Bianca Simionca a fost bine primită de public şi a oglindit istoria mai puţin ştiută de către generaţiile actuale.