AMBROZIE ȘI NECTAR

Inapoi la stiri

AMBROZIE ȘI NECTAR

     

 

      Am fost avertizați de către scriitorul Aurel Pop, că ambrozia face ravagii prin Satu Mare și că generează alergii destul de urâte. Nu ne-am lăsat intimidați de acest aspect, am descins în țara Sătmarului, reprezentanți ai Societății literare ”Conexiuni”, pentru a onora invitația primită din partea colectivului de redacție al revistei noastre ”de cruce”, Robert Laszlo, Felician Pop, Loredana Știrbu, Vasile Conioși Mesteșanu. Și pentru a ne bucura, în schimb, de nectarul zilelor încărcate de poezie.

      Manifestarea, intitulată ”Corona Carpatica”, a avut în prim-plan zilele revistei ”Cronograf”, 5-8 septembrie 2019, înscrise într-o serie de evenimente, menite să adune oameni de cultură, scriitori, jurnaliști, public cititor.

      Un rol însemnat în calitatea acțiunilor de la Satu Mare l-a avut Simpozionul ”Centenarul presei românești din Sătmar”, desfășurat la Casa Meșteșugarilor, din Satu Mare. Aici, într-o sală de vis, înaltă și ornată, atât cât gândul să nu se simtă apăsat și să poată zbura liber, în voie, am ascultat comunicări care au captat atenția, prin caracterul științific, prin eleganța susținerii, prin interesul trezit față de tema propusă. Astfel, Claudiu Porumbăcean, istoric la Muzeul Județean Satu Mare, a vorbit despre contextul politic în care a apărut primul ziar laic din Satu Mare, intitulat chiar ”Satu Mare”. Viorel Câmpean, de la Biblioteca Județeană Satu Mare, a evocat personalitatea lui Dariu Pop, primul director al ziarului amintit, și pe cea a lui Augustin Silaghi, primul redactor-șef al aceleeași publicații. Săluc Horvat a vorbit despre presa literară în limba română din nord vestul țării, după Marea Unire de la 1918, iar Ioan Nistor, poet, critic literar, a subliniat direcția social-politică și culturală a gazetei ”Satu Mare”, sub conducerea lui Dariu Pop.

      Al doilea moment important din cadrul întâlnirilor de la Satu Mare l-a constituit prezența lui Doru Dinu Glăvan, președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, și al lui Miron Manega, purtătorul de cuvânt al Uniunii, care au susținut ideea unei prese culturale în zilele noastre și au dezvăluit din proiectele numeroase, printre care și acela de a derula ”convorbiri jurnalistice”, pentru a-i atrage pe tineri, în mod deosebit, de partea jurnalismului profesionist.

     Într-o atmosferă relaxată și relaxantă, într-o ”zonă folclorică”, după cum ne-a precizat Robert Laszlo, într-un ținut mioritic, ”pe-un picior de plai, pe-o gură de rai”, la Popasul Codrenilor, în localitatea Oțeloaia, a avut loc colocviul ”Există o resurecție a periferiei”, la care au participat scriitorii invitați, cu opinii, certitudini, îndoieli, puncte cheie ale anchetelor literare, prezente prin reviste, nu de azi, de ieri, ci de câteva decenii. Printre idei: despre centru, periferie, margine, spirit critic, elită...

      Moderatorii momentelor atât de bine alese, gândite și organizate, călduroși, prietenoși, au fost Felician Pop, Loredana Știrbu, Robert Laszlo.

     Societatea Scriitorilor și revista ”Conexiuni” au fost reprezentate de Dorel Cosma, Elena M. Cîmpan, Gheorghe Mizgan și Niculae Vrășmaș. Contribuția noastră a fost însemnată, atât în plan literar, cât și jurnalistic. Au fost prezentate revistele ”Conexiuni literare” și monografia ”de la Gewerbeverein la Palatul Culturii”. Scriitorii bistrițeni au susținut lecturi publice din cărți proaspăt apărute, iar Dorel Cosma a prezentat un mesaj al jurnaliștilor, numeroși, care activează la Palatul Culturii din Bistrița.

     Timpul a trecut și trece repede. Și ne gândim deja la Festivalul ”Liviu Rebreanu”, din noiembrie, când, ca de fiecare dată, prietenii noștri din Satu Mare vor veni la zilele revistei ”Conexiuni”. Pentru că ... ”așa se face”. Uităm de ambrozie și rămânem doar cu nectarul. Nectarul din cărți, din reviste, din gânduri bune.

 

ELENA M. CÎMPAN