BISTRIȚEANUL DOREL COSMA, VOTAT, ÎN UNANIMITATE, ÎN FRANȚA, PENTRU UN NOU MANDAT DE PREȘEDINTE AL UNIUNII MONDIALE DE FOLCLOR!

Inapoi la stiri

BISTRIȚEANUL DOREL COSMA, VOTAT, ÎN UNANIMITATE, ÎN FRANȚA, PENTRU UN NOU MANDAT DE PREȘEDINTE AL UNIUNII MONDIALE DE FOLCLOR!

La Chamoniy Mont Blanc din Franţa a avut loc adunarea generală a Uniunii Mondiale de Folclor IGF pentru alegerea preşedintelui pentru următorii patru ani a cunoscutului forum ce întruneşte ansambluri folclorice din întreaga lume.
În faţa colegilor, preşedintele în exerciţiu Dorel Cosma a prezentat un raport al Uniunii din ultimii patru ani, întocmit într-o modalitate nouă, surprinzându-i pe toţi prin filmul care a relatat evenimentele importante din această perioadă. Nu a lipsit raportul financiar al Uniunii, susţinut de trezorierul şef Renee Souriseau şi de trezorierul şef adjunct Pahone Pop.
Discuţiile pe marginea celor prezentate s-au făcut şi cu referire la prezenţa României în diferite puncte ale lumii. Partera a doua aîntâlnirii a constituit-o alegerea preşedintelui şi a noului birou. Cu unanimitate, prof. dr. Dorel Cosma a fost votat pentru preşedinţia următorilor patru ani, fiind astfel al treilea mandat. În Biroul Executiv şi Consiliulu de Administraţie va avea colegi din Franţa, Italia, Iasrael, Spania, Grecia, Bulgaria, iar în funcţia de trezorier şef adjunct pe năsăudeanul Pahone Pop.
„Nu am putut decât să mă bucur că am primit girul colegilor pentru încă un mandat în unanimitate, dovadă că am făcut lucruri bune în cele două mandate. În toată această perioadă s-a vorbit foarte frumos despre România. Ne-am câştigat un loc în topul folclorului mondial, ştiindu-se peste tot despre tradiţiile ţării noastre şi în mod special ale Bistriţei, şi cred că dacă fiecare în domeniul său ar face cinste ţării, nu am avea decât de câştigat”, ne-a declarat prof. dr. Dorel Cosma
În acest cadru au fost expuse câteva proiecte viitoare, printre care continuarea celor două manifestări, premiile Oscar în folclor fiind stabilite ţările unde va avea loc Gala în următorii patru ani şi caravana IGF Folk Stars , singura manifestare cu solişti de muzică populară care intră în competiţie din întreaga lume. O primă etapă a Caravanei va avea loc în Spania, în prima parte a anului, iar a doua etapă în România, în partea a doua la Târgu Mureş.
S-a discutat excluderea a trei federaţii care nu au avut actzivitate şi nu au avut plătită cotizaţia la zi, din Mexic, Turcia şi Argentina, fiind cooptate alte federaţii din Costa Rica, Mexic (oraşul Santillo cu 30 de grupuri) şi o nouă federaţie din Turcia cu 20 de grupuri.
Împreună cu primăria şi grupurile din zona franceză s-a discutat iniţierea unui festival internaţional sub denumirea Folclor şi schi, de asemenea ambasada Vietnamului la Paris pune la dispoziţie gratuit un spaţiu pentru un birou IGF, unde vor putea fi aflate informaţii la zi despre activitate, dar unde vor fi organizate şi evenimente folclorice, dar şi literare. Dineul acordat de primărie, la care au participat importante personalităţi culturale a încheiat evenimentele, urmând ca până în 2023 conducerea IGF să ofere iubitorilor de folclor proiecte deosebite. Din delegaţia bistriţeană au făcut parte coregraful Teodor Puşcaş şi referentul Adrian Puşcaş.
Managerul Palatului Culturii, prof. dr. Dorel Cosma, Cetăţean de Onoare al oraşului natal, Bistriţa, este şi Cetăţean de Onoare în oraşe precum Voiron-Franţa, San Giovani Rotondo – Italia, Karditsa – Grecia, Năsăud, Sântana de Mureş şi lista poate continua cu localităţi din ţară şi străinătate. Este deţinător al Crucii Nordului din Danemarca, al Oscarului în folclor, membru al Academiei româno-australiene din Sydney, de premii şi medalii în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii, scriitor şi jurnalist profesionist, Dorel Cosma, prin prezenţa sa, a fost un adevărat ambasador cultural al oraşului nostru. Dintre reperele cv-ului amintim fondarea Şcolii Populare de Artă, obţinerea Marelui Premiu „Colierul de Aur” în Dijon-Franţa, în calitate de director al Casei de Cultură a Sindicatelor, înfiinţarea Ansamblului folcloric „Balada”, iniţierea primului festival internaţional de folclor din România – „Nunta Zamfirei”, managerierea cu succes a Centrului Creaţiei Populare sau a Direcţiei pentru Cultură, autor a peste 25 de cărţi, membru în Comitetul Asociaţiei Europene de Poezie din Paris.
Îl felicităm pe prof, dr. Dorel Cosma şi-i urăm succes în noul mandat, fiind convinşi că prin acţiunile pe care le va avea folclorul nostru va fi aşezat la loc de cinste la nivel internaţional.

MENUȚ MAXIMINIAN