LA MULȚI ANI, ARMATA ROMÂNĂ !

Inapoi la stiri

LA MULȚI ANI, ARMATA ROMÂNĂ !

Ziua Armatei Române este ziua când în România se sărbătorește Armata Română, care la data de 25 octombrie 1944 a eliberat de sub ocupația horthystă Transilvania de Nord,[1] în urma Bătăliei de la Carei. Sărbătorirea Zilei Armatei Române este stipulată de Decretul nr. 381 din 01.10.1959. 

În prezent, 1.222 de militari români sunt implicaţi în misiuni internaţionale, sub egida NATO, UE, ONU, OSCE şi tip coaliţie.

De Ziua Armatei este arborat Drapelul naţional la sediile instituţiilor militare, se ridică Marele Pavoaz la bordul navelor militare maritime şi fluviale şi sunt organizate ceremonii militare şi activităţi comemorative în garnizoanele din ţară, în teatrele de operaţii şi în ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai Apărării, potrivit MApN, citat de Agerpres.

De Ziua Armatei României, structurile Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan” din toate garnizoanele organizează o serie de activităţi culturale, adunări festive, ceremonii militare, acţiuni de promovare a carierei militare şi prezentări de tehnică, armament şi echipamente militare.

În Bistriţa, manifestările dedicate acestui eveniment s-au desfăşurat astfel:

– Ziua porţilor deschise – joi 24 octombrie, ora 11.00, pe platoul Batalionului 812 Infanterie “Bistriţa”;

– Simpozion şi spectacol artistic – joi 24 octombrie, ora 13.00, la Cercul Militar Bistriţa;

– Ceremonie militară – vineri 25 octombrie, ora 09.00, la Monumentul Eroilor din Piaţa Petru Rareş a municipiului Bistriţa.

LA MULȚI ANI, ARMATEI ROMÂNE !