CORUL ”APPASSIONATA”, APRECIAT PENTRU EVOLUȚIA DE LA ”ARMONIFEST” BRĂILA!

Inapoi la stiri

CORUL ”APPASSIONATA”, APRECIAT PENTRU EVOLUȚIA DE LA ”ARMONIFEST” BRĂILA!

La Brăila, duminică, 17 noiembrie a.c., s-a desfăşurat a VI-a ediţie a festivalului coral naţional „Armonifest” la care a fost invitat şi corul „Appassionata” al Palatului Culturii Bistriţa, dirijat de Francisc Mureşan.

            „Armonifest” este un festival pretenţios la care în fiecare ediţie evoluează formaţii corale redutabile prin valoare şi înalt nivel artistic. Este suficient să amintim participările anterioare ale corului „Nicolae Lungu” al Patriarhiei Române, ale corului „Preludiu”, dirijat de venerabilul Voicu Enăchescu sau, la ediţia curentă, a corului „Ion Vidu” al Casei de Cultură a Municipiului Lugoj, într-un recital extraordinar.

            Aşadar, a fost rândul „Appassionatei” să evolueze într-un asemenea onorant cadru potenţat de ambientalul artistic deosebit constituit de sala Teatrului „Maria Filotti” din Brăila, adevărată capodoperă arhitectonică.

            Programul de concert al corului nostru a fost următorul: Marius Cuteanu – Sfânt..., Serghei Rahmaninov – Bogoroditse devo raduisia,  Marius Cuteanu – Ave Maria, Camille Saint – Saëns – Ave verum corpus, Tudor Jarda – Mă luai, luai..., Alexandru Paşcanu – Chindia, Adrian Pop – Vine hulpe’.

O notă de apreciere se cuvine auditoriului care a umplut sala de spectacol, manifestându-se ca un public competent, avizat şi educat în muzică şi în special, în arta corală, (sala a interpretat împreună cu scena în încheierea festivalului corul „Va pensiero”, cel mai iubit fragment muzical din opera Nabuco de Verdi).

            Concluzia evoluţiei noastre în festival a fost exprimată de ovaţiile de „Bravo” ale publicului sau de cuvintele adresate nouă de directorul Casei de Cultură Brăila, Mircea Ciucaşu, şi dirijorul corului gazdă „Armonia”, preot prof. Ioan Păvăloiu, care ne-au mulţumit pentru „aportul calitativ superior” adăugat de noi festivalului. La rândul nostru, le-am mulţumit pentru invitaţie felicitându-i pentru modul de organizare şi desfăşurare a festivalului Armonifest, unul din puţinele festivaluri ale muzicii corale din ţară. În acest context, le-am prezentat informaţii despre festivalul nostru similar, „Bartolomeu Anania”, la care în 2020 îi vom ruga să ne onoreze invitaţia de răspuns cu corul „Armonia”, cel mai vechi cor bărbătesc activ din România.

            Am beneficiat de o ocazie a valorizării şi etalării eforturilor noastre pasionale de a susţine „Appassionata” de aproape 40 de ani pe care îi vom sărbători în anul care vine. Dar eforturile noastre, ar rămâne sterile fără cele ale Palatului Culturii, ale directorului acestui for de cultură – Dorel Cosma, ale Primăriei şi Consiliului Local. Tuturor celor care îşi aduc aportul, într-un fel sau altul, la susţinerea şi promovarea prin noi a artei corale, sincere mulţumiri!

Luca Mircea Chira,

preşedinte al Corului Appassionata