LA PALATUL CULTURII, ”LIVIU REBREANU” - EDIȚIA A XV - A

Inapoi la stiri

LA PALATUL CULTURII, ”LIVIU REBREANU” - EDIȚIA A XV - A

La Palatul Culturii, ,,Liviu Rebreanu”- ediția a XV-a

Cea de 15-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Teatru ,,Liviu Rebreanu” a debutat miercuri, cu momentul dedicat deschiderii festive, care a avut loc în foaierul Palatului Culturii, unde s-au reunit membrii Societății ,,Conexiuni” a Scriitorilor Bistrițeni, invitați din străinătate și bistrițeni interesați de eveniment.  Directorul instituției, prof. Dr. Dorel Cosma a rostit alocuțiunea de inaugurare a ediției, completată cu perspectiva asupra programului prezentat de președintele societății ,,Conexiuni”, Zorin Diaconescu, și redactorul șef al publicației ,, Conexiuni literare”, Menuț Maximinian. În continuare, actrița Amelia Crețiu a recitat câteva poezii expuse pe simezele unei originale expoziții de poeme, iar Cornelia Apostol, regizorul Teatrului ,, Alexandru Misiuga” a dezvăluit secretele expoziției de păpuși ce au întrupat de a lungul anilor personajele care au încântat zeci de generații de copii.

De la ora 18.00, pe scena Palatului Culturii s-a jucat piesa ,,Diagnostic rezervat”, o comedie după textul  semnat de scriitorul francezul Philippe Martini pus în scenă de cunoscuta actriță Anca Sigartău. Protagoniștii spectacolului au fost actorii Anca Sigartau, Claudiu Bleont, Catalina Grama (Jojo), Claudiu Maier și Damian Victor Oancea de la Teatrul ,,Globe” din București. Autorul unui jaf armat la o bancă a reușit să extragă trei milioane de lire sterline și a fost ,,ocrotit” de privirea autorităților într-un spital, ca fiind un pacient în comă, în urma unui accident de bicicletă. Căutarea valizei cu bani a compus trama piesei, în registru de comedie, cu suspans, cu scene savuroase de umor care au ținut publicul bistrițean – sala plină – în așteptarea dezlegării misterului.

Jocul actorilor a avut nerv, ritm, toate ingredientele unui spectacol de nivel profesionist, menit să dea un excelent start festivalului care amintește că Liviu Rebreanu a fost directorul Teatrului Național din București și un dramaturg important.

Victor ȘTIR