18 ZIUA INTERNAȚIONALĂ A MUZEELOR!

Inapoi la stiri

18 ZIUA INTERNAȚIONALĂ A MUZEELOR!

Luni, 18 mai sărbătorim cultura în întreaga lume deoarece este  Ziua Internaţională a Muzeelor.

În fiecare an, la data de 18 mai sau în jurul acestei date, muzeele din întreaga lume sunt invitate să celebreze Ziua Internaţională a Muzeelor.

Evenimentele şi acțiunile organizate cu acest prilej durează fie o zi, un weekend sau chiar o săptămână. Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) a stabilit această zi pentru a promova muzee din întreaga lume şi pentru a spori interesul publicului pentru cultură.

În diferite colţuri ale lumii această zi este marcată anul acesta virtual din cauza pandemiei de coronavirus. Reprezentanţii invită publicul să stea acasă şi să se plimbe prin muzeu cu ajutorul tehnologiei. ICOM oferă o hartă interactivă a tuturor muzeelor din lume şi informaţii pentru a le vizita. 

Știți care sunt cele mai vizitate muzee din lume?

Dacă nu, haideți să aflăm! 

În întreaga lume sunt mii de muzee frumoase. Fiecare este unic prin expoziţiile şi localizarea geografică.

În topul preferinţelor se află muzeul Louvre din Paris, Franţa, care are peste 9,3 milioane de vizitatori anual şi găzduieşte peste 70.000 de opere de artă. Printre piesele cele mai celebre prezente la Luvru se numără: Codul lui HammurabiVenus din MiloGioconda de Leonardo da Vinci și Libertatea conducând poporul de Eugène Delacroix În 2018, Luvru a fost cel mai vizitat muzeu de artă din lume, primind 10,2 milioane de vizitatori.

Pe locul doi este Muzeul Național din China situat în capitala Beijing, care doar într-un an a fost văzut de peste 7,6 milioane oameni. Muzeul este o clădire impresionantă de 192.000 metri pătraţi şi cuprinde exponate din istoria chineză antică şi modernă. Este pozitionat  î centrul orașului, în Piața Tienanmen, vizavi de Mausoleul Mao Zedong și Sala Oamenilor.

Locul trei este ocupat de un muzeu din SUA,  și anume Muzeul Național de Istorie Naturală Washington. Aceasta are o sală impresionantă a oceanelor unde publicul poate vedea replica unei balene, plus multe artefacte culturale. 

Oraşele italiene sunt muzee în aer liber prin arhitectura lor, iar Muzeele Vaticanului cu cele 54 de galerii de artă sunt extrem de căutate de public.

Acestea sunt doar câteva dintre ele conform yourtripagent.com.

sursa: http://imd.icom.museum/